Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armand Goșu: Vladimir Putin îl urăște cu pasiune pe Aleksei Navalny

vladimir_putin.jpg

Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Kirill Kudryavtsev/Pool via rfi.fr

În cazul Navalny nu ne putem aștepta la transparență din cauza implicațiilor politice explică expertul în spațiul ex-sovietic după ce criticul constant al președintelui Vladimir Putin a ajuns la spital în stare de inconștiență. Purtătoarea sa de cuvânt susține că există suspiciunea că Navalny a fost otrăvit cu ceva care i-ar fi fost pus în ceai.

Episodul are loc în contextul în care Rusia este în plină campanie electorală pentru alegeri locale de guvernator. Aleksei Navalny a început să se simtă rău în timpul unui zbor care îl aducea din Siberia, unde făcuse niște investigații legate de anchete de corupție la Novosibirk și la Tomsk explică la RFI Armand Goșu.

Expertul în spațiul ex-sovietic presupune că anchetele lui Aleksei Navalny "vizau guvernatori, persoane importante fie de la Moscova, fie care aveau conexiuni cu guvernatori locali."

Interesul Kremlinului este să țină sub control toate informațiile referitoare la acest caz

Medicii nu au confirmat oficial până acum acuzațiile aduse de purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalny. Despre activistul inconștient care este conectat la un ventilator care îl ajută să respire directorul Spitalului de Urgență no. 1 de la Omsk spune doar că este într-o stare gravă.

Armand Goșu spune la RFI că rezultatele testului de toxinfecție ar fi trebuit să apară oficial în câteva zeci de minute. “Este surprinzător că datele vor fi anunțate oficial peste câteva ore”, susține expertul în spațiul ex-sovietic care mai spune că intrarea în spital este păzită de ofițeri FSB (principalul succesor al KGB-ului).

De ce îl urăște Vladimir Putin pe Aleksei Navalny 

Nu este însă prima dată când numele lui Aleksei Navalnîi este legat de o tentativă de otrăvire. În iulie anul trecut, liderul opoziției ruse susținea că s-a încercat otrăvirea lui în timp ce era în închisoare. El a fost internat în spital, unde, oficial, ar fi fost tratat pentru simptome de alergie acută.  Și în 2017, Navalny suferise arsuri chimice grave la ochiul drept, după ce fusese atacat cu o soluție antiseptică.

Mai mult Rusia a fost condamnată de CEDO pentru arestările şi încarcerările lui Navalnâi în 2012 şi în 2014 pe motiv că au fost motivate politic şi au reprezentat o încălcare a drepturilor omului. Moscova a trebuit să plătească atunci 20.000 de euro activistului popular în rândul rușilor.

“Navalny conduce o fundație anti-corupție care publică periodic anchete pe youtube despre mari scandaluri de corupție. Amintiți-vă de cel prin care scotea în evidență niște acte de corupție legate de premierul de atunci, Dmitri Medvedev, care a făcut în câteva ore peste 2 milioane de vizualizări. E foarte influent din acest punct de vedere și este considerat cel mai important opozant al lui Putin, nefiind înregimentat politic”, explică Armand Goșu.

Expertul în spațiul ex-sovietic amintește faptul că relațiile lui Putin cu Navalny au fost dintotdeauna tensionate deoarece activistul a fost mereu considerat un lider al opoziției nepolitice.

“Tipul de activism civic promovat de Navalny îl face mult mai periculos pentru Putin pentru că dezvoltă acte de corupție care îl implică pe președinte, premier sau oameni din anturajul imediat al președintelui rus. Vladimir Putin îl urăște cu pasiune pe Navalny.  În momentul în care dă interviuri în presa internațională și e întrebat de Navalny, își schimbă culoarea. Nu pronunță niciodată numele lui tocmai ca opinia publică să nu creadă că îl identifică drept pricipal opozant”, mai spune Armand Goșu.

Popularitate uriașă în rândul rușilor

Navalny a fost lăsat o singură dată,  în 2013, să candideze la Primăria Moscovei.

Armand Goșu reamintește că “Putin și Primarul Moscovei și-au închipuit că vor reuși să îi torpileze campania electorală, însă în ciuda atacurilor la care a fost supus de televiziunie controlate de putere Navalny a luat 23% sau 24% din voturi. Fabulos de mult. Din acel moment puterea și-a dat seama că nu trebuie să mai riște să îl înscrie pe N în vreo cursă electorală și de atunci i se interzice constant prin sancțiuni administrative acordate de justiția din Rusia controlată și ea integral de Kremlin.“

 

 
Armand Goșu, analist spațiul ex-sovietic: Putin nu pronunță niciodată numele lui Navalny pentru ca opinia publică să nu creadă că îl identifică drept pricipal opozant