Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: După convenția Partidului Democrat, realism și speranță de ieșire din "lungul coșmar Trump"

biden.jpg

Se încheie astăzi cu discursul de nominalizare a candidatului la președintie, Joe Biden, Convenția Națională a partidului Democrat.
Se încheie astăzi cu discursul de nominalizare a candidatului la președintie, Joe Biden, Convenția Națională a partidului Democrat.
Image source: 
Facebook/Joe Biden

Se încheie astăzi cu discursul de nominalizare a candidatului la președintie, Joe Biden, Convenția Națională a partidului Democrat. Ieri și-a rostit discursul de candidatură nominalizata pentru postul de vice-președinte, senatoarea de California Kamala Harris. Redusă la două ore zilnice de video-montaj și alocuțiuni în direct - față de cele șase ore ale formulei pre-Covid - Convenția a conturat, de-a lungul a patru zile, alternativa la guvernarea Trump, o guvernare ce șubrezește, în viziunea Democraților, temelia democratiei americane.

Corespondență din SUA de la Radu Tudor:

 

 

Nimic convențional la această tele-Convenție.

Biden izbăvitorul, Biden de-Trump-ificatorul este acum, prin voință video-exprimată a 57 de state și teritorii, candidat oficial al partidului Democrat la funcția de președinte. 3.558 de delegați pentru Biden, 1.151 pentru Bernie Sanders, senatorul de Vermont, care s-a înclinat cu un impecabil simț al imperativului istoric.

"Alegerile din noiembrie vor decide soarta democrației americane. De-a lungul mandatului Trump, inimaginabilul a devenit normal: a desfășurat armata și agenții federali împotriva demonstranților pașnici; a amenințat cu amânarea alegerilor, și a sugerat că nu va părăsi Casa Albă dacă pierde. Nu-i normal. Sub această Administrație autoritarismul a prins rădăcini. Eu și familia mea știm modul insidios în care autoritarismul distruge democrația, decența și omenia".

Pe tot parcursul Convenției, imaginea de salvator a candidatului Democrat s-a conturat în contrast cu ceea ce liderul minorității din Senat, Chuck Schumer,  a numit "lungul coșmar" al epocii trumpiene, un coșmar în care normele și cutumele sunt nesocotite, legea este răstălmăcită pentru a lovi selectiv, patimile umane meschine sunt răscolite și instrumentalizate, iar auto-interesul în veșminte țipătoare devine rege.

"Din clipa în care a preluat puterea, Donald Trump a folosit postul în interes personal, nu național. A călcat în picioare domnia legii, încercând să prefacă ministerul Justiției într-o armă de lovit dușmani și protejat prieteni. Atacurile sale neîncetate asupra Poliției Federale, presei libere, inspectorilor generali ministeriali și judecătorilor federali au avut un singur obiectiv: să elimine orice contrapondere la abuzul său de putere", a opinat Sally Yates, fosta adjunctă la Justiție între 2015 și 2017, fost ministru interimar în primele zece zile ale erei Trump, la sfârșit de ianuarie 2017, când avangarda noului Executiv începea să pregătească epurările în serie ce aveau să transforme ministerele în accesorii ale capriciului prezidențial. Cel ce a ajuns la Casa Albă cu ajutor rusesc - bine coordonat, cum o dovedește fără putință de tăgadă raportul de aproape 1.000 de pagini al comitetului senatorial pentru informații - a dinamitat și structurile instituționale, diplomatice și comerciale internaționale care au susținut progresul și liniștea erei postbelice.

"Divorțează de aliați și scrie bilețele de amor dictatorilor. America merită un președinte care e admirat, nu luat în râs. Donald Trump pretinde că Rusia nu s-a amestecat în alegerile din 2016, deci nu-și  apără țara; se apără numai pe sine", a notat John Kerry, șeful diplomației americane în al doilea mandat Obama.

"Haos" a fost, la Convenție, unul dintre termenii predilecți pentru a descrie ce este, haos și dezbinare semănate înafara și înlăuntrul țării. Când a răbufnit strada după genunchiul polițienesc ucigaș pe grumazul lui George Floyd, ocupantul Casei Albe a profitat de ocazie pentru intra încă o dată în grațiile galeriei sale fanatizate invocând spectrul unei răzvrătiri a extremei stângi și expediind în metropole cu primari Democrați efective federale anonimizate în stil rusesc și echipate de război pentru a o stârpi din fașă.

Noul coronavirus nu l-a stârpit. Întâi l-a subestimat, apoi l-a politizat.

"În ultimele câteva luni am aflat CE este esențial, și CINE este esențial: nu doar cei mai bogați dintre noi, și nu un președinte care se luptă cu americanii, nu cu virusul care ne ucide și ne devastează economia. Am ascultat sfatul experților, am planificat, și cu prea puțin ajutor din partea Casei Albe am pus planul în aplicare, salvând mii de vieți. Închipuiți-vă ce-ar fi putut fi dacă am fi avut o strategie națională. Cu Joe Biden și Kamala Harris la Casa Albă, o vom avea", a anticipat Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan și una dintre țintele favorite ale lui Trump în eterna-i căutare de vinovați pentru monumentalul său eșec anti-pandemic.

Joe Biden și Kamala Harris au fost leacul magic la toate maladiile trumpianismului și pentru Republicanii care au "dezertat" pentru a sublinia gravitatea morală și politică a momentului. "Sunt Republican de-o viață, dar asta contează mai puțin decât datoria față de țară. Încă patru ani pe aceeași cale este de ne-conceput", a considerat John Kasich, fost guvernator de Ohio și rival al lui Trump în preliminarele din 2016.

"Sprijin candidatura lui Joe Biden, pentru că va fi un președinte pe care vom fi mândri să-l salutăm. Cu Biden la Casa Albă nimeni nu se va îndoi că America este alături de prieteni și împotriva dușmanilor, niciodată invers. Va avea încredere în diplomația și serviciile noastre secrete, nu în lingușeala dictatorilor și despoților. Îl sprijin pe Biden pentru că va restabili rolul conducător și autoritatea morală a Americii în lume, înțelegând că acest rol se impune atât prin puterea exemplului cât și prin exemplul puterii", a rostit generalul Colin Powell, fost șef de stat-major, inter-arme, Consilier pentru Securitate Națională și ministru de Externe în Administrațiile ultimilor trei predecesori Republicani ai lui Trump, care a fost repudiat și de alte personalități ale partidului pe care-l reprezintă.

Desprinderea de actuala guvernare este, și în viziunea Democraților, imperativul absolut al momentului, iar Joe Biden, cu experiența, temperamentul, compasiunea și spiritul sau de incluziune, a fost înfățișat pe parcursul Convenției, ca antidotul ideal la relele trumpianismului.

"Simțim cu toții că America e în derivă. Donald Trump nu-i potrivit pentru țară. A avut timp prea destul, patru ani, să arate că-i competent, dar ne-a arătat că este depășit. Nu-i în stare să fie la înălțimea momentului, este  pur și simplu incapabil să fie președintele de care avem nevoie. Dacă vă imaginați că nu poate fi mai rău, vă înșelați; poate , și vă asigur că va fi, dacă aceste alegeri nu aduc o schimbare. Dacă e să mai avem o speranță de ieșire din acest haos, trebuie să votăm pentru Joe Biden ca și cum însăși viață noastră ar atîrna în balanță", a exortat fosta primă-doamnă, Michelle Obama.