Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: Convenția națională a Partidului Democrat, în spațiul virtual, sub semnul crizelor reale

conventie_democrata.jpg

SUA: Convenția națională a Partidului Democrat, în spațiul virtual, sub semnul crizelor reale
SUA: Convenția națională a Partidului Democrat, în spațiul virtual, sub semnul crizelor reale
Sursa imaginii: 
Facebook/Joe Biden

Se desfășoară începând de marți, pe parcursul a patru zile, în spațiul virtual, Convenția Națională a Partidului Democrat, prima Convenție a "erei coronavirus".  Personalități reprezentând toate orientările ideologice, sensibilitățile, vârstele, rasele și genurile partidului, vor contura peisajul întunecat, în viziunea lor, al Americii trumpiene care traversează grave crize, și vor pleda pentru alternanța mai necesară decât oricând. O echipă de aproximativ 400 de specialiști, operând în patru centre, Milwaukee, New York, Los Angeles și Wilmington, statul Delaware, va avea misiunea ingrată de a realiza, fără erori tehnice, un montaj video de discursuri, mărturii, mini-documentare și momente artistice care va fi difuzat de televiziunile naționale, pe coasta de est între orele locale 21 și 23.

Ascultă corespondența din SUA semnată de Radu Tudor:

 

 

Trebuia să fie, Convenția, cum a fost fără întrerupere din 1832 încoace, o convergență de energie, pasiune și participare politică; trebuia să fie marea sărbătoare cvadrienală a democrației americane.

Sars-Cov2 a vrut altfel.

S-a virtualizat, Convenția, s-a comprimat în două ore serale zilnice de maximă tele-audiență, a inventat dispersia ca formă de participare, s-a supus, cu grație, rigorilor noi ale tele-democrației videocratice.

În locul fizic sortit în era pre-Covid acestei edțtii a Convenției, Forum-ul Fiserv din Milwaukee, statul Wisconsin, se vor tranzacționa chestiuni organizatorice. Cele 57 de delegații statale și teritoriale vor finaliza platforma partidului pe platforme de videoconferință, nominalizările tradiționale se vor face de la distanță, cei în cauză, colistierii Kamala Harris și Joe Biden, vor accepta, miercuri și respectiv joi în discursuri ținute la Centrul Chase din Wilmington, statul Delaware, aproape de locuința capului de listă dar la 1.357 km distanță de Milwaukee, care ar fi găzduit pentru prima oară Convenția.

Chicago a fost gazda cea mai frecventă: de 11 ori, printre care în 1968 - conclav agitat, pe un fundal de tensiuni sociale și politice similare celor de astăzi. Baltimore a fost scena primelor șase Conventți, apoi a celor din 1860, 1872 și 1912. New York-ul a fost onorat în cinci rânduri - prima oara în 1868, ultima oară în 1992, când nominalizatul era Bill Clinton, mereu prezent de atunci încoace, inclusiv cu un discurs mâine. Hillary Clinton urmează să se exprime, în formulă domiciliară, miercuri. Philadelphia, unde fosta primă-doamnă era încununată în 2016, pe drumul spre înfrângere, a fost amfitrioană de asemenea în 1936 și 1948.

În acest moment politic de inflexiune, de criză instituțională, colaps economic și naufragiu sanitar, organizatorii au înțeles să includă pe scena virtuală a Convenției toate nuanțele ideologice, toate sensibilitățile, vârstele, genurile și culorile partidului, într-un spectacol obligatoriu de unitate. Va urca la tribuna Zoom, astăzi, senatorul de Vermont Bernie Sanders, reprezentând aripa stângă ce a dezechilibrat partidul în 2016 și care continuă, în surdină ce-i drept, să exprime rezerve privind optțunile centriste ale actualei liste electorale.

"Majoritatea covârșitoare a progresiștilor înțelege că este absolut imperativ ca Donald Trump să fie înfrânt, că avem un președinte care încearcă să saboteze Democrația americană, căruia nu-i pasă de oamenii de rând, care nu crede în știință, care a eșuat lamentabil în combaterea pandemiei, care ignoră amenințarea existențială a dereglării climatice. Trump trebuie înfrint, Biden ales. Imediat după vom face tot ce ne stă în putință pentru a crea un guvern care să acționeze spre binele tuturor nu doar al celor mai bogați 1% și donatorilor avuți".

Îi vor mobiliza pe cei 3.979 de delegați - 2.687 dintre ei deja repartizați lui Joe Biden - "grei" ai partidului precum președinta Camerei, Nancy Pelosi, sau Jim Clyburn, deputatul de Carolina de Sud, care a dat un impuls decisiv, la început de martie, campaniei Biden aflată în dramatică pierdere de viteză. Mâine vor fi auzite 17 "stele în ascensiune" ale partidului, reprezentând evoluția generațională și rasială a taberei Democrate, și tot mâine va reveni cu un discurs deloc convențional Michelle Obama, cea care, în septembrie 2016, spusese într-o apariție de campanie tot ce era de spus despre actualul președinte.

"Funcția nu te schimbă, te arată doar cum ești. E valabil și pentru campania prezidențială. Când un candidat e instabil, când proferează amenințări, când face trafic de prejudecăți, spaime și minciuni, când emite cu regularitate comentarii obraznice și insultătoare despre femei, el își arată adevăratul chip și tot așa va fi ca președinte. Vă asigur că un candidat nu se schimbă brusc odată ajuns la Casa Albă. Dimpotrivă. E în bătaia celui mai fierbinte, celui mai necruțător reflector imaginabil. Nu mai are cum să-și ascundă adevărata față./// E însă prea târziu, pentru că devine liderul celei mai importante economii mondiale, comandantul suprem al celor mai redutabile forțe armate, devine omul care cu un cuvânt poate porni războiaie, prăbuși piețe, schimba radical destinul planetei".

Chipul lui Trump era conturat clar în 2016, încă mai clar astăzi, când consecințele prezenței sale la cârmă sunt dramatice. 83% dintre americani conștientizează că e important cine câștigă în noiembrie, cel mai înalt nivel înregistrat de un sondaj Pew în ultimele două decenii. Pe de altă parte, baza trumpiană e mai devotată, un sprijin statistic mai solid decât cel de care se bucură Biden, a cărui susținere "puternică" este doar la cota 46%, 20 de puncte sub cea a lui Trump.  Candidatul Democrat are un avantaj de nouă procente (50-41) în cel mai proaspăt sondaj NBC/Wall Street Journal, dar expectativa de victorie înclină în continuare înspre Trump, 50-48.

"Nu prea l-am vazut pe Biden în ultima vreme; îl vom vedea, în centrul acțiunii, în această săptămână, când campania adversă, președintele Trump și vicele, vor deschide focul asupra lui", anunța Chris Christie, adversar electoral al lui Trump în preliminarele din 2016.

Focul a fost deja deschis de interpușii stridenți ai lui Trump, și vorbitorii de la Convenția Democrată vor trebui să neutralizeze zgomotul utilizând argumente cu priză la un public din ce în ce mai divizat și imprevizibil.

"Vom auzi în următoarele zile retorica despre mai multă mondializare, mai multă devastare economică, pe un fundament de marxism cultural și anarhic marca Antifa și parțial Black Lives Matter/Viețile Negrilor Contează. E deci perfect pentru că alegerea devine mai tranșantă: Biden cu o Americă mondializată, a elitelor politice și financiare, sau Trump cu America Mai Presus de Toate, naționalism economic și populism.///Senatoarea Harris este co-listiera perfectă, pentru că e întruchiparea mondializaăii. Biden nu-i candidatul manciurian, e candidatul chinezesc. Calea spre victorie a lui Trump trece prin Beijing: să dea vina pe ei pentru pandemie, pentru pierderile de vieți, pentru carnagiul economic, să confrunte partidul comunist în toate, în economie și tehnologie. Aceasta este calea spre victoria lui Trump. Joe Biden e mână-n mână cu ei, e compromis de Beijing, de partidul comunist chinez", arunca în arenă, cu dezinvoltura-i caracteristică, prim-strategul campaniei trumpiene din 2016, Steve Bannon.