Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Sud, teritoriu electoral dificil pentru democrați, Joe Biden are o șansă--Interviu cu Angie Maxwell

angie.jpg

Angie Maxwell, profesoară la Universitatea statului Arkansas, expertă în cultura și politica sudului american

Angie Maxwell este profesoară la Universitatea statului Arkansas, unde conduce Centrul Diane Blair de Politică și Societate a Sudului. Renumită expertă în cultură și politica sudului american, ea este autoare, co-autoare sau editoare a numeroase lucrări care aruncă lumină asupra istoriei regiunii ca determinant al realităților politice, sociale și rasiale contemporane.

Aceste realități explică de ce Trump are un soclu stabil de suport după aproape patru ani de prestație nu tocmai strălucită, și vor trebui luate în considerare de strategii Democrați de campanie dacă Biden e să repurteze victoria clară de care are neapărată nevoie, în condițiile în care Trump  face totul pentru a delegitimiza procesul electoral și va  contesta rezultatul scrutinului.  Republicanii au o  strategie bine pusă la punct de mobilizare electorală a sudului, în vreme ce Democrații au cam renunțat, din cauza infringerilor repetate în faza generalelor prezidențiale. Cum explică Angie Maxwell, cheia unui eventual succes al lui Biden este reconstituirea coaliției de noi votanți, de independenți și de afro-americani, care l-a propulsat pe Barack Obama la victorie în 2008 și 2012 în trei dintre cele 11 state ale sudului. Trebuie  precizat că sudul nu este, în Statele Unite, o realitate strict geografică, și că există două definiții ale sudului american,  definiția "largă", a recensamântului,  care  include 15 state, și definiția "strictă", pe care o preferă invitată noastră și care se referă la cele  11 state care, în apărarea sclaviei,  s-au ridicat în Războiul de Secesiune împotriva autorității federale:  Arkansas, Tennessee, Mississippi, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas, Florida, Carolina de Sud, Carolina de Nord și Virginia.

Angie Maxwell:  În ultimele decenii,  sudul a optat covirsitor, în alegerile generale, pentru candidatul Republican, iar istoric, inclusiv în perioada modernă, a votat în bloc. În 1949, renumitul politolog V.O. Key cutreieră sudul în căutarea răspunsului la întrebarea de ce acest comportament electoral diferit de cel al restului țării. Key introduce sintagma explicativă "politica partidului unic". N-a existat în sud, de-a lungul istoriei, competiție între partide, alegerile fiind în esență divertisment, confruntări de persoane, nu idei. De la Războiul de Secesiune pînă-n perioada modernă, partidul unic a fost cel Democrat. Lucurile au început să se schimbe din anii 1960 pînă-n prima jumătate a anilor '80, cînd partidul dominant devine cel Republican. Există excepții, state care imită electoral restul țării, Virginia, Carolina de Nord și Florida, cele trei care, cum se știe, l-au preferat pe Democratul Obama în 2008 și 2012. Virginia este singurul din acest trio care în 2016 a plebiscitat-o pe Hillary Clinton.

Rep.:  Ce factori explică această specificitate politică și electorală a sudului?

Angie Maxwell: Religia, rolul sexelor, rasismul istoric și cel  structural.  Sistemul segregaționist "Jim Crow"  a rezultat în concentrarea populației de culoare în anumite comitate cu reglementări restrictive; ulterior, decuparea circumscriptiilor electorale a vizat comasarea afro-americanilor într-un mod care să le diminueze ponderea la nivel electoral statal. Există apoi norme tradiționale privind genul, prin care femeile sunt încurajate să stea acasă, să aspire să fie casnice, să joace un rol domestic în loc să se angajeze în sfera publică. În alegerior din 2016, că să ne limităm la un sigur exemplu, Donald Trump a cîștigat votul feminin alb pe plan național: în afară sudului a pierdut 52-48, dar în sud a surclasat-o pe Hillary Clinton cu aproape 30 de procente. Multe femei albe din sud sunt tradiționaliste, și le privesc cu suspiciune sau chiar animozitate pe cele care caută posturi de conducere.  Totul este legat de rolul pe care-l joacă religia.  Sudul concentrează masiv credincioși creștini, inclusiv fundamentaliști, iar bisericile și mega-bisericile au devenit foarte active politic de la sfîrșitul anilor 1970, din perioada Carter, cînd li s-au alăturat Democraților, pe care i-au abandonat în favoarea partidului Republican, în care au devenit din ce în ce mai influenți. Numărul și concentrarea lor într-o singură regiune au provocat schimbări mari în poziționarea Republicanilor. Cu alte cuvinte,  sudul este astăzi baza, iar partidul Republican s-a refăcut pe chipul și asemănarea sa; fața conservatorismului s-a schimbat pe plan național.

Rep.: Joe Biden este acum oficial candidatul partidului Democrat în alegerile din noiembrie. Ce șanse are să obțină în sud, împotriva lui Trump, un scor mai bun decît Hillary Clinton în 2016?

Angie Maxwell:  Majoritatea statelor sudice nu votează cu Democrații la generale, motiv pentru care partidul le ignoră adesea, deși  reprezintă aproape o pătrime din numărul delegaților la Convenție. În preliminare, sudicii l-au propulsat pe Bill Clinton, nu-i deloc suprinzător deci că aceiași alegători, și cu deosebire afro-americanii atît de importanți în multe state, l-au ajutat pe Joe Biden pe drumul către nominalizare. Aceeași prezența a contribuit la victoria lui Barack Obama în trei state sudice, Virginia, Florida și Carolina de Nord, și a redus la limita marja infringerii acestuia în Georgia. Dacă prezența afro-americanilor atinge încă o dată nivele record, este foarte posibil că Biden să fie competitiv în Georgia, Carolina de Nord,  Florida și bineînțeles Virginia. Foarte mulți Democrați din sud sunt foarte devotați partidului, dar ideologic moderați. Sprijinul atît de solid obținut în preliminare din partea afro-americanilor, arată că este posibil că Biden să recreeze ceva asemănător coaliției Obama, dar va fi greu.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu Angie Maxwell, expertă în cultura și politica sudului american, profesoară la Universitatea statului Arkansas