Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa aservită Moscovei încearcă să creeze confuzie în cazul Navalny

800px-alexey_navalny.jpg

Aleksei Navalny, activist politic rus

Un avion-ambulanță german a ajuns în Siberia pentru a-l prelua pe principalul oponent al lui Vladimir Putin, însă oficialii ruși nu vor să-l lase să plece. Mai mult, medicii din Omsk susțin că nu au găsit urme de otravă în sângele lui Aleksei Navalny care a ajuns joi la spital în stare critică. În încercarea de a mușamaliza cazul, presa aservită Moscovei a publicat un aflux de știri prin care se încearcă punerea lui Navalny într-o lumină proastă.  

Teorii ale conspirației menite să inducă și mai multă confuzie cazului pot fi citite în presă rusă care vorbește despre orice altceva în afară de o potențială otrăvire a activistului rus.

Au fost invocate astfel diverse motive care ar fi putut cauza agravarea bruscă a stării lui Navalny pornind de la o supradoză de droguri sau consumul exagerat de alcool până la efectele negative ale unor antidepresive sau chiar efectele secundare ale unui tratament pe care Navalny l-ar fi făcut în Vest.

Tass, agenția de presă oficială rusă a citat o sursă care susține că autoritățile nu luau în considerare o potențială otrăvire a activistului iar o agenție de presă de la Sankt Petersburg asociată cu Vladimir Putin și renumită pentru manipulare a anunțat că Aleksei Navalny a ajuns în stare gravă la spital din cauză că ar fi dependent de droguri. Nu există însă nicio evidență că oponentul lui Putin folosește stupefiante.

Rezultatele testului toxicologic întârzie nejustificat de mult

Medicii de la spitalul din Omsk în care este internat în stare gravă activistul rus neagă acuzațiile de otrăvire aduse de purtătoarea de cuvânt și de familia lui Aleksei Navalny și declară că deși există un diagnostic complet, acesta nu poate fi încă dezvăluit. Medicul-șef care îl tratează pe Navalny a declarat că starea acestuia s-a îmbunătățit puțin, dar încă este în stare instabilă, așa că orice încercare de a-l muta ar putea să-i pună viața în pericol. Doctorul Alexander Murakhovsky a mai spus că există cinci posibile diagnostice.

Precizarea apare în contextul în care, la cererea familiei, un avion german a ajuns, vineri dimineață, în orașul siberian Omsk, pentru a-l transfera la un spital din Berlin pe opozantul rus Alexei Navalnîi. Medicii ruși nu vor, însă, să-l lase să plece și spun că mutarea i-ar pune viața în pericol. De cealaltă parte, Kira Yarmysh, secretara de presă a lui Navalnîi, afirmă că se trage de timp până dispar urmele otrăvirii.

La Spitalul din Omsk sunt prezenți doctorița personală a lui Navalnii, Anastasia Vasilyeva, fratele acestuia, Oleg, și soția opozantului rus, Yulia. Aceasta din urmă a reușit ieri cu greu să își vadă soțul. Aflat în comă indusă, Aleksei Navalny a putut să fie cu greu vizitat de soția sa, acest lucru fiind inițial imposibil deoarece, au motivat medicii, că pacientul –aflat în comă- nu și-ar fi dat acordul.

Kremlinul a declarat că îi doreşte lui Navalnîi, „ca oricărui cetăţean rus”, o „recuperare promptă”, subliniind că otrăvirea este până acum doar o „simplă presupunere”. Dacă se va dovedi că a fost otrăvit, ar fi cel mai recent dintr-o serie de astfel de cazuri şi cazuri suspecte care au implicat oameni aflaţi în conflict cu Kremlinul.