Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul de pace cu talibanii: un teren minat

ashraf_ghani_afganistan.jpg

Image source: 
rfi.fr

Drumul către pace este, cu siguranță, plin de capcane în Afganistan. Fiindcă președintele Ashraf Ghani a autorizat printr-un decret eliberarea a 400 dintre cei mai periculoși prizonieri talibani în urmă cu doar o săptămână, procesul de eliberare a fost suspendat.

De la corespondentul nostru din Kabul:

Procesul de eliberare este oprit, deoarece autoritățile afgane cer eliberarea tuturor celor 1.000 de membri ai forțelor de securitate captive talibanilor. Aceștia refuză să continue eliberarea deținuților talibani, până la eliberarea celor afgani.

În condițiile acordului tacit dintre autoritățile talibane și afgane, talibanii solicită eliberarea a 5.000 de prizonieri. Guvernul afgan cere la rândul său eliberarea a 1.000 de membri ai forțelor de securitate.

Talibanii spun că toți au fost eliberați, dar guvernul din Kabul susține că nu este adevărat. Totuși, aceasta a eliberat deja 4.680 de prizonieri. Au mai rămas câteva sute, prizonierii valoroși. 156 dintre ei au fost condamnați la moarte. Câțiva au fost acuzați de participarea la atacuri sângeroase împotriva afganilor și a străinilor.

Franța și Australia s-au opus eliberării unor deținuți

Se pare că cererile Franței și Australiei joacă un rol în acest proces care a fost suspendat. Potrivit unei surse guvernamentale, dezbaterile nu s-au încheiat încă. Franța cere ca trei deținuți să nu fie eliberați. Unul este responsabil pentru moartea unei activist umanitar, iar ceilalți doi se fac vinovați pentru moartea a cinci soldați.

Australia a făcut o cerere similară pentru alți deținuți. Statele Unite ar fi procedat la fel, dar dacă nu este oficial... Trebuie să știm că Statele Unite au condus procesul de la început, prin întâlniri față în față cu talibanii, la care guvernul afgan nu a participat niciodată.

Eliberarea prizonierilor talibani este o cerere a insurgenților de a sta la masa negocierilor. Guvernul afgan a încercat să-i reziste, dar a cedat sub presiunea Statelor Unite. Totuși acesta refuză să cedeze complet, dacă talibanii nu respectă condițiile acordului.

Nu suntem pregătiți să facem compromisuri. Dacă lumea face compromisuri în ceea ce ne privește, noi, ne vom ridica în picioare și ne vom opune", a spus Ashraf Ghani, într-un discurs adresat națiunii de Ziua Independenței. Dar care este adevărata manevră? Este aproape inexistentă. Potrivit mai multor analiști, Afganistanul are mâinile legate, deoarece SUA este cel mai mare contribuabil financiar al său.

Un acord sortit eșecului?

Mulți afgani cred că acordul de pace este sortit eșecului din mai multe motive. Dar să reținem unul: lipsa echilibrului în compromisuri. De la începutul discuțiilor la Doha, Qatar, între talibani și americani, guvernul a fost dat la o parte, deși el a făcut cele mai multe compromisuri.

Acesta este încolțit, este supus presiunii constante din partea Statelor Unite pentru a începe negocierile de pace cu orice preț. Talibanii, pe de altă parte, sunt mai puternici, deoarece războiul lor de gherilă s-a dezvoltat în ultimii ani. „Au timp”, spun ei. Și îl folosesc. În timp ce Statele Unite se grăbesc să se retragă din țară, și împing statul afgan să accepte chiar și cele mai dificile condiții.

 

Traducere de Anda Costiuc, după RFI