
Politică
Erdogan transformă o altă fostă biserică în moschee la Istanbul
chora_kariye.jpg

Prin publicarea în monitorul oficial al Turciei, decretul prezidențial confirmă o decizie luată în noiembrie 2019 de Consiliul de Stat de a transfoma Chora, o celebră fostă bazilică romană care funcționa ca muzeu, în moschee, cunoscută sub numele de Kariye.
Biserica Mântuitorului din Chora a fost construită inițial în secolul al IV-lea după Isus Hristos în afara zidurilor cetății capitalei Imperiului Bizantin, Constantinopol, fiind incorporată de Împăratul Teodosie al II-lea în anii 413 - 414 în sistemul de fortificații al orașului.
Actuala clădire datează în majoritate din anii 1077 - 1081 când a fost reconstruită de Maria Dukaina, mama adoptivă a Împăratului Alexius Comnenus I, iar în secolul al XIV-lea a fost decorată cu mozaicurile și frescele care au făcut Chora faimoasă.
La circa 50 de ani după cucerirea în 1453 a Constantinopolului de către otomani, Chora a fost transformată în moschee și denumită Kariye, iar mozaicurile și frescele acoperite pentru a nu contraveni preceptelor islamice care interzic reproducerea figurii umane.
În 1945 guvernul republicii turce, statul laic care a înlocuit în 1923 Imperiul Otoman, a decis transformarea moscheei în muzeu și după o renovare îndelungată sponsorizată de institute de bizantinologie din Statele Unite, Chora/Kariye s-a redeschis în 1958 ca muzeu, cu frescele și mozaicurile renovate.
Fresce și mozaicuri celebre
În 2005 o organizație non-guvernamentală a contestat în justiție decizia din 1945 de transformare a moscheii în muzeu și în 2019 Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, a decis anularea definitivă a actului guvernamental după aproape 75 de ani.

Pe fondul revenirii tot mai accentuate a islamului în viața publică, Chora - Kariye se va alătura faimoasei Sfânta Sofia - Ayasofya, care pe 24 iulie a redevenit moschee după 85 de ani cât a funcționat ca muzeu.
Simbolurile creștine - fresce și mozaicuri - care nu au fost îndepărtate de otomani de pe pereții marii bazilice devenită moschee în 1453 - sunt acum acoperite în timpul slujbei islamice din fiecare zi de vineri.
Totuși, este de așteptat ca autoritățile să protejeze la Kariye, ca și la Sfânta Sofia, frescele și mozaicurile vestite în lumea întreagă.
Chora - Kariye este declarată sit al patrimoniului mondial UNESCO.