Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD: “Fost FSN, partid incapabil să se reformeze, orientat spre consiprație”. Îl aduce PSD pe Bill Gates în campanie?

Marcel Ciolacu a fost ales președintele PSD cu 1310 voturi. Contracandidatul său,  Eugen Teodorovici (absent de la Congres) a obținut doar 91 de voturi. Social democrații și-au ales sâmbătă conducerea în cadrul unui congres extraordinar organizat prin video-conferință.  Un congres tipic PSD, chiar dacă a fost organizat în condiții speciale (online). Nu au fost suprize, iar partidul a arătat încă o dată că este incapabil să se reformeze, mai ales că își continuă drumul politic cu aceleași figuri – după cum constată la RFI politologul Cristian Pîrvulescu. 

 

Pe acest fundal, va urma o campanie electorală care va fi construită inclusiv în jurul teoriilor conspirației, e de părere Cristian Pîrvulescu:

C.P.: Congresul a fost foarte bine organizat astfel încât să nu apară niciun fel de noutate. A fost o bătălie inegală și doar de fațadă. (...) Discursuri superficiale și fără să promită nimic foarte serios la PSD. 

Rep.: Ați văzut vreo Mărie, cu altă pălărie, la acest Congres? Pentru că s-a insistat foarte mult că nu mai trebuie să repede PSD greșelile trecutului și că partidul se va reforma.

 C.P.: N-au cum. PSD este un partid care trăiește sub amenințarea unei reforme permanente de cel puțin două decenii și jumătate. Este fostul FSN. Este partidul lui Ion Iliescu. PDSR în 1993. Apoi PSD, în 2001. A încercat permanent să se apropie de social-democrația europeană. Nu a reușit niciodată. (...) S-a tot încercat reformarea partidului, culmea, cam cu aceeași echipă. Domnul Dâncu, care este ales președinte al Consiliului Național, era prezent în echipa lui Adrian Năstase după alegerile din 2000. (...)

Rep.: Să nu mai vorbim despre Grindeanu, care reapare în partid ca un reformator sau de doamna Olguța Vasilescu și domnul Manda, vicepreședinți regionali. Cum vă explicați totuși această criză de resursă umană?

C.P.:  Ține de modul în care s-a organizat partidul. Era esențial pentru PSD ca partid de stânga să se despartă de acești lideri veniți din extrema dreaptă. Olguța Vasilescu este reprezentativă pentru ei: a fost lidera tineretului PRM și membră în Parlament din partea acestui partid extremist. Ei bine, nu pot. Nu pot pentru că acești lideri s-au înrădăcinat și controlează foarte bine structuri la nivel regional. PSD este o confederație de grupări locale. (...)

Rep.: Dincolo de justiție, temă pe care PSD o lasă în urmă, clar perdantă pentru ei, pare că domnul Ciolacu preia din discursul lui Dragnea: multinaționale, români care trebuie apărați, etc. Pe ce va miza partidul în campaniile electorale? Ce vom auzi de la PSD în această toamnă?

C.P.:  Deja orientarea spre teoriile conspirației este evidentă. Ea nu a apărut la Congres, dar poate apărea în campania electorală. Acuzele la adresa guvernului că nu a gestionat bine pandemia în condițiile în care PSD a blocat trei săptămâni legislația privind controlul epidemiologic, arată că partidul va miza foarte mult pe teme conspiraționiste. Conspirația corporațiilor. Să nu uităm că în teoriile conspiraționiste legate de pandemie Bill Gates este cheie. Ne putem așadar aștepta în marginea campaniei electorale ca astfel de manevre să fie făcute masiv pentru a conserva acel electorat pe care Liviu Dragnea l-a creat și care aderă la teoriile conspiraționiste.