Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarus: Protest de amploare la Minsk. Zeci de mii de oameni îi cer lui Lukașenko să plece

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică în stradă la Minsk, într-o continuare a protestelor anti-regim declanșate de realegerea președintelui Alexandr Lukașenko. Opoziția susține că ar fi peste 100 de mii de oameni în stradă. 

Preşedintele Belarusului acuzase anterior NATO că încearcă invadarea ţării pentru a-l răsturna de la putere. Lukașenko.a reclamat amestecul forețlor străine, acuze respinse categoric de NATO, care invocă la rându-i propaganda.


Ca și la celelalte proteste, mulțimea flutură drapele alb-roșii și strigă "Libertate!". 

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko transmisese că ar putea închide fabricile de stat unde muncitorii s-au revoltat împotriva regimului și sugerează că lucrătorii ar putea fi dați afară. 

"Dacă o fabrică nu lucrează, atunci haideţi să îi punem lacătul pe poartă începând de luni'', a transmis Lukaşenko la  Grodno,  oraș aflat în apropiere de granița cu Polonia. ''Oamenii se vor calma şi vom decide pe cine invităm la muncă după aceea'', a completat președintele bielorus, citat de Reuters. 

Închiderea fabricilor ar putea avea loc chiar luni, 24 august. 

Lukaşenko a negat  încă de la început că ar fi fost comisă vreo fraudă la alegerile prezidențiale  din 9 august. De la declanșarea mișcărilor de contestare, Poliţia a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia. Mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.