Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Navalnîi, internat în stare gravă la Berlin. Protecția sa, încredințată serviciului special BKA

navalnii.jpg

Image source: 
AP / Mediafax Foto

Opozantul rus Alexei Navalnîi a intrat sub protecția Poliției germane, la scurt timp după internarea sa într-un spital din Berlin. Starea celui vehement critic al lui Vladimir Putin continuă să fie gravă, după ce el ar fi fost otrăvit săptămâna trecută, așa cum susțin apropiații săi. Între timp, o publicație moscovită scrie că Navalnîi ar fi fost urmărit îndeaproape de serviciile secrete ruse în ultima perioadă. Kremlinul susține că nu are nimic de a face cu înrăutățirea bruscă a stării de sănătate a opozantului rus.

ACTUALIZARE: Guvernul german consideră "destul de probabil" ca opozantul rus Alexei Navalnîi, spitalizat în comă la Berlin, să fi fost otrăvit, a declarat luni purtătorul de cuvânt al executivului, Steffen Seibert, justificând circumstanţele protecţiei poliţieneşti oferite lui Navalnîi la spitalul din Berlin unde este tratat.

În acelaşi timp, în cadrul unei vizite la Kiev, ministrul german de externe Haiko Maas a declarat luni că Berlinul are nevoie de mai multe informaţii despre acest caz înainte de a spune că opozantul rus a fost otrăvit, aşa cum susţine anturajul său. "Lipsesc multe date în cazul lui Navalnîi: medicale şi probabil criminologice", a spus Maas în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

.........................................................

Ajuns din Siberia în Germania, unde a fost internat în Spitalul Charité din Berlin, Alexei Navalnîi a intrat imediat sub protecţia Biroulului Federal de Investigaţii Criminale, așa-numita BKA, unitate responsabilă cu protecţia oficialilor guvernamentali germani, dar şi a invitaţilor străini în timpul vizitelor de stat.

"Statul german a preluat într-o primă fază protecţia din partea poliţiei pentru Alexei Navalnîi", a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

Între timp, producătorul de film care a organizat transportul din Siberia la Berlin s-a declarat convins că Navalnîi va supravieţui.

"Din punctul meu de vedere, chestiunea crucială este dacă el va scăpa nevătămat şi va continua să îşi joace rolul de până acum", a declarat Jaka Bizilj pentru ziarul german Bild.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, s-a declarat surprinsă de comentariile producătorului de film, spunând că nimeni nu are acces la informaţii despre starea sa în acest moment, şi cu atât mai puţin cineva din afara cercului familial.

"În acest moment, nu există detalii noi despre starea de sănătate a lui Alexei. Le cerem tuturor să aibă răbdare şi să nu reacţioneze la comunicări neadevărate", a adăugat ea, subliniind că informaţii autorizate nu pot fi oferite decât de către medici sau de către ea.

Iarmîș s-a referit și la monitorizarea îndeaproape la care ar fi fost supus Navalnîi de către serviciile secrete ruse în zilele dinaintea îmbolnăvirii sale.

"Amploarea supravegherii nu mă surprinde deloc. Noi aveam deja cunoştinţă de ea. Dar este uluitor că ei nu au ezitat să spună tuturor despre asta", a scris purtătoarea de cuvânt a opozantului rus pe Twitter.

Comentariile Kirei Iarmîş vin ca reacţie la o relatare din tabloidul rusesc Moskovski Komsomoleţ în care sunt detaliate activităţile lui Navalnîi în zilele de dinainte de a i se face rău şi de a intra în comă joia trecută.

Opozantul ar fi fost urmărit de ofiţeri ai FSB (serviciul secret al Federaţiei Ruse) îmbrăcaţi în civil, iar deplasările sale ar fi fost monitorizate îndeaproape.