Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce sunt "aleșii" traseiști? Ideologia nu prea mai contează dacă te paște falimentul

septimius_parvu_facebook.jpg

Sursa imaginii: 
Septimius Pârvu - Facebook

E foarte dificil să scăpăm de pacostea traseismului câtă vreme va continua politica clientelară spune la RFI Septimius Pârvu, expert electoral la Expert Forum. Aproape 2.000 din cele 2.861 de comune din România ar intra în faliment fără susținerea Guvernului. "Cum să discuți despre ideologie când tu riști să rămâi fără bani de salarii?
Partidele au avut tot interesul să mențină aceasă dependeță a primarilor. Practic, dacă ne aduci voturi, primești bani. Din păcate așa funcționează", afirmă Septimius Pârvu.

Protestatarul Marian Moroşanu, cunoscut ca „Ceaușescu”, i-a oferit luni un lanț președintelui PNL pentru a fereca ușile partidului ca să nu mai intre PSD-iști. Ludovic Orban l-a refuzat, dar a ținut să-l asigure că „ușile partidului sunt închise”.
Aproape o sută de primari social-democrați și-au anunțat candidaturile sub sigla liberalilor la alegerile locale, iar trei parlamentari au demisionat din PSD săptămâna trecută, transmite Mediafax.
Ludovic Orban afirma atunci că e împotiva traseismului, că nu a făcut „socoteala” primarilor PSD trecuți la PNL, dar că sunt și foști liberali care candidează din partea altor partide.

O explicație cel puțin interesantă pentru traseism a venit de la președintele PNL Argeș. Adrian Miuțescu a declarat la Antena 3 Pitești că "iau oameni buni din PSD ca să slăbesc PSD-ul din interior".
Septimius Pârvu, expert electoral la Expert Forum, spune că primarii se duc spre partidele care au cele mai mari șanse în alegeri. Decizia politică, banii, sunt la PNL în acest moment, explică el. În opinia sa, electoratul e la fel de captiv ca primarii care nu sunt de învinovățit până la capăt. E greu să vorbești de ideologie când comuna ta e falimentară și riști să nu mai ai bani de salarii, afirmă Septimius Pârvu.