Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dancă, despre începerea școlii: Guvernul alocă 175 de milioane de euro pentru echipamente şi materiale sanitare

Ionel Danca motiune cenzura demis Guvern.jpg

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
gov.ro

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile a 175 de milioane de euro pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare în vederea începerii noului an şcolar. Anunțul a fost făcut luni seară de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de guvern.

100 de milioane de euro se vor folosi pentru achiziţia de tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământ online, pentru aproximativ 500.000 de elevi, în timp ce 50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziţia materialelor de protecţie sanitară şi medicală – măşti şi dezinfectanţi în şcoli.

25 de milioane de euro se vor aloca pentru achiziţia de containere sanitare mobile care vor beneficia, în acelaşi timp, de o finanţare de 5.000 de euro/container pentru racordul la infrastructura de apă şi canalizare. „Practic, vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor, din punct de vedere sanitar, ale elevilor”, a explicat Ionel Dancă.

El a precizat că pentru aceste fonduri pot aplica autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile şcolare.

„Pot cere decontarea cheltuielilor efectuate pe aceste categorii de obiective începând din luna octombrie, important, însă, este că este permisă decontarea cheltuielilor pentru aceste categorii de achiziţii efectuate începând cu 1 august. Practic, autorităţile locale care au achiziţionat tablete pentru elevi, dispozitive electronice pentru învăţământul online, măşti, materiale de protecţie sanitară, care au efectuat deja aceste achiziţii începând cu data de 1 august, sunt eligibile pentru decontarea acestor cheltuieli şi pot depune cererea pentru finanţarea lor de către Ministerul Fondurilor Europene începând din luna octombrie. Este o ordonanţă extrem de importantă pentru asigurarea în condiţii cât mai bune a începerii noului an şcolar”, a afirmat Ionel Dancă, potrivit Agerpres.