Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În R.Moldova a început perioada electorală pentru prezidențiale

poze_lazi_cec.jpg

Alegerile prezidențiale în R.Moldova vor avea loc la 1 noiembrie
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

În R.Moldova a început, marți, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale, din 1 noiembrie. Potrivit prevederilor legale, durata acesteia este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de președinte de către Curtea Constituțională.

Comisia Electorală Centrală anunță că principalele acțiuni în perioada electorală se referă la constituirea și organizarea activității birourilor electorale de nivelul doi, înregistrarea grupurilor de inițiativă și a candidaților la funcția de președinte. De asemenea, în această perioadă, vor fi constituite secțiile de votare, actualizarea și publicarea listelor electorale, informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali, monitorizarea alegerilor și reflectarea lor în mijloacele de informare în masă, organizarea votării, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor alegerilor.

Așadar, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale a început cu organizarea unei ședințe de lucru, în regim online, la care au participat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, dar și secretarii consiliilor raionale și municipale. Potrivit organizatorilor, ”subiectele examinate au vizat provocările și măsurile ce urmează a fi luate în cadrul organizării alegerilor pe timp de pandemie, identificarea locațiilor pentru organizarea secțiilor de votare, precum și examinarea posibilității de acordare, în caz de necesitate, a sprijinului din partea consiliilor raionale, în vederea modernizării secțiilor de vot (conexiunea la agent termic, conexiunea la rețea electrică, la rețele de comunicații, asigurarea cu rampe de acces)”.

Alte aspecte au vizat procedura de actualizare a listelor electorale, atribuțiile registratorilor, colaborarea dintre autoritățile administrației publice locale și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pentru organizarea instruirilor pentru funcționarii electorali.

Să spunem că, până în prezent, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și-au desemnat candidații la prezidențiale. Este vorba de Maia Sandu și respectiv, Andrei Năstase.

Președintele moldovean, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor, a declarat recent că ar putea participa la scrutinul din toamnă, fiind candidatul mai multor formațiuni politice. O decizie finală ar urma să fie anunțată până pe 10 septembrie. Totodată, șeful statului a dat asigurări că nu va participa la prezindențiale din partea PSRM întrucât, spune Dodon,”președintele nu poate fi membru de partid”.

Să spunem că, Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat, a anunțat că va avea propriul candidat la alegerile prezindențiale.

Potrivit celui mai recent sondaj, realizat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău, Maia Sandu și Igor Dodon ar avea cele mai mari șanse să ajungă în turul doi al prezidențialelor.

Peste 75 la sută dintre respondenți sunt siguri că vor merge la urne, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. 33 la sută cred că Maia Sandu va câștiga scrutinul, în timp ce 29 la sută spun că Dodon va fi din nou președinte.

Întrebați care este personalitatea în care au cea mai mare încredere, 10,6 la sută dintre cetățeni au răspuns Maia Sandu, iar 10 la sută, s-au referit la Igor Dodon. Alți lideri politici se află la mare distanță de cei doi. Asta în condițiile în care aproape jumătate dintre cetățeni spun că nu au încredere în niciun politician moldovean.

Același sondaj relevă că peste 50 la sută dintre cetățenii moldovenii consideră că șeful statului, Igor Dodon ar trebui să-și dea imediat demisia după ce în spațiul public au apărut mai multe imagini video cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc care i-ar da o pungă cu bani președintelui Dodon. Între timp, aproape 65 la sută dintre cetățeni consideră că președintele trebuia să ceară o anchetă penală pentru denigrarea imaginii sale. Totodată, peste 63 la sută dintre respondenți cred că Dodon trebuia să-și ceară scuze publice de la popor. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre începerea perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale din R.Moldova