Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Am putea ajunge în brațele FMI dacă vom crește pensiile cu 40% și vom dubla alocațiile"

bani.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Agenția de evaluare financiară Fitch anunță că majorarea pensiilor şi evoluţiile politice sunt cruciale pentru perspectivele fiscale ale României. Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal, speră că vom avea înțelepciunea necesară ca să nu punem în pericol situația finanțelor publice, altfel riscăm să ajungem, în brațele FMI, avertizează el. Senatorul PSD, Daniel Zamfir, are o poziție categorică și susține că pensiile pot fi mărite cu procentul promis de social democrați.

Agenția de evaluare financiară Fitch apreciază propunerea guvernului de majorare a pensiilor cu doar 14% și nu cu 40% așa cum era bugetată anterior. Analiștii subliniază că atât majorarea pensiilor, cât şi stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul de ţară al României.
După alegeri, am putea ajunge în brațele FMI dacă vom crește pensiile cu 40% și vom dubla alocațiile, avertizează economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru. Să sperăm că vom avea înțelepciunea necesară ca să nu punem în pericol finanțele publice. De cealaltă parte, senatorul PSD, Daniel Zamfir are o poziție categorică: este de nediscutat aplicarea legii atât în privința alocațiilor cât și a pensilor.

Ionuț Dumitru, fost președinte al consiliului fiscal, explică la RFI că oricum, deficitul bugetar este foarte mare și foarte greu finanțabil. În opinia sa anunțul agenției Fitch este un ultim avertisment că dacă majorăm pensiile cu 40% riscăm reducerea ratingului de țară. Să sperăm că vom avea înțelepciunea necesară ca să nu punem în pericol situația finanțelor publice. Costurile vor fi mari pentru populație, pentru economie, declară Ionuț Dumitru:

De cealaltă parte, senatorul PSD, Daniel Zamfir, are o poziție categorică și susține că pensiile pot fi mărite cu procentul promis de social democrați și că alocațiile pot fi dublate. Întrebat dacă în contextul crizei economice generate de pandemie nu e cazul ca PSD să-și schimbe poziția, răspunsul lui Daniel Zamfir a fost: "Nu, deloc. Putem ieși foarte bine din această situație dacă acționăm cu bună credință și avem ca prioritate țara asta și nu alte interese".

 

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat marţi că propunerea Guvernului României vizând o majorare a pensiilor cu 14% începând din septembrie ar reduce provocările la adresa consolidării finanţelor publice comparativ cu o creştere de 40% bugetată anterior dar cu toate acestea eventuala majorare va depinde de calculele politice anterioare alegerilor.
Agenţia subliniază, însă, că o majorare semnificativă a pensiilor rămâne un risc la adresa prognozelor fiscale de bază.