Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Aurescu: România va aloca 100.000 de euro pentru societatea civilă și libertatea presei din Belarus

bogdan-aurescu-7545291-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu
Sursa imaginii: 
Alexandru Dobre / Mediafax Foto

România va aloca 100.000 de euro pentru sprijinul societății civile și a mass-media independente din Belarus, potrivit unui mesaj postat de ministrul de Externe Bogdan Aurescu miercuri, pe Twitter. Belarus se confruntă cu un val de proteste masive de la recentele alegeri prezidențiale, pe care liderul autoritar Aleksandr Lukașenko le-a câștigat cu 80% din voturi.

”UE nu trebuie să tolereze abuzurile din Belarus cum ar fi recentele arestări ale reprezentanților Consiliului Opoziției. Mâine, la Gymnich, în Berlin voi readuce în discuție apelul la sancțiuni. Ministerul de Externe al României este în curs de alocare a 100.000 de euro pentru a sprijini societatea civilă și independența presei din Belarus”, a transmis Bogdan Aurescu pe Twitter, miercuri seară.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 27-28 august 2020, la Berlin, la reuniunea informală în format Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.

Agenda discuțiilor este amplă, fiind centrată pe dosare importante de politică externă a UE și, totodată, determinată de evoluțiile recente din vecinătatea Uniunii. Astfel, vor fi abordate, în cadrul sesiunilor de lucru, situația din Belarus, relațiile UE-Turcia, inclusiv în contextul tensiunilor din Mediterana de Est, și relațiile UE-Rusia. De asemenea, miniștrii vor avea discuții pe tema impactului geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global prin raportare la rolul UE în plan internațional.

Evoluțiile din Belarus au determinat o reacție rapidă la nivelul UE, iar discuțiile miniștrilor de externe europeni în format Gymnich vor asigura continuarea dezbaterilor de la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe din 14 august 2020 și din cadrul Consiliului European extraordinar din 19 august 2020. Miniștrii se vor concentra în special pe măsurile UE de sprijin pentru societatea civilă și cetățenii din Belarus, respectiv impunerea de sancțiuni.

„Situația din Belarus continuă să îngrijoreze în cel mai înalt grad și aici am în vedere inclusiv deciziile recente ale autorităților de a reține, în cursul zilei de ieri, membri ai Consiliului de Coordonare a opoziției și alți reprezentanți ai mișcării de protest. Aceste demersuri condamnabile ale puterii de la Minsk nu pot rămâne fără un răspuns adecvat din partea UE. Voi reitera în cadrul discuțiilor cu colegii mei europeni la Berlin susținerea pentru sancționarea celor vinovați pentru abuzurile comise în context electoral și post-electoral. De asemenea, vom dezbate cele mai bune metode de a susține concret societatea civilă, presa liberă și cetățenii din Belarus. Astfel, îi voi informa pe omologii mei că am demarat procedura pentru alocarea unei contribuții financiare voluntare în valoare de 100 000 euro din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE și de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), în scopul sprijinirii jurnalismului independent și a societății civile din Belarus.”, a declarat Bogdan Aurescu înainte de reuniunea de la Berlin.