Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un comisar european demisionează întrucât a încălcat restricțiile Covid19

p041561-354340.jpg

Phil Hogan demisionar
Phil Hogan este al doilea comisar european forțat să demisioneze
Sursa imaginii: 
EUropean Union 2019

Irlandezul Phil Hogan, comisar european al comerțului, a demisionat marți 26 august în urma controversei create în Irlanda de prezența sa la o petrecere cu multă lume. In plus, Hogan a călătorit înainte de acea petrecere într-o zonă a Irlandei aflată în carantină. 

Polemica aprinsă în Irlanda după petrecerea din 17 august, la care au participat mai mulți oameni politici irlandezi, a dus la câteva demisii - ultima fiind cea a lui Phil Hogan. 

El era un membru cheie al echipei de la Bruxelles întrucât urma să negocieze acordul comercial de liber schimb între UE și regatul Unit. Intre 2014 și 2019 el a fost comisar european al agriculturii. 

La Bruxelles, presa europeană cere Comisiei Europene să divulge locul de vacanță al tuturor comisarilor europeni, mai ales al celui român, dar și al bulgar, francez, spaniol și finlandez ale căror tari sunt clasate „roșii” de autoritățile belgiene. Ei  vor fi nevoiți să respecte carantina de 14 zile la întoarcerea la Bruxelles și pot părăsi reședința din Belgia doar în interes de serviciu, pentru perioade scurte de timp.

„Regret profund că am participat la acea petrecere”, a declarat Hogan, dar demisia sa nu este neapărat legată de nerespectarea restricțiilor legate de Covid19. 

El a creat unele animozități în cariera sa de om politic irlandez, iar revanșa se pare că a sosit tocmai acum. Hogan a fost nevoit să demisioneze după ce a pierdut total încrederea guvernului de la Dublin. 

 Ïnsă e drept că Hogan a făcut imprudența de a participa la o petrecere cu multe persoane în 17 august în Kilkenny. 

Iar înainte de aceasta, el a făcut o scurtă oprire la reședința sa din Kildare, zonă aflată în carantină pe care nu ar fi trebuit s-o părăsească imediat. 

In mod normal, comisarul ar fi trebuit să se autoizoleze în 31 iulie, dată la care a ajuns în Irlanda venind din Bruxelles, considerat drept zonă roșie. In loc de aceasta, diferite elemente dovedesc că el a făcut mai multe deplasări pe teritoriul Irlandei. 

Hogan a trecut sub tăcere vizita sa în Kildare, dar un raport al poliției locale indică faptul că în acea seară a fost amendat fiind surprins vorbind la telefonul mobil în timp ce era la volan.

Explicația dată de Hogan președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care i-a cerut un raport complet, a fost că testul său de Covid19 s-a arătat negativ în 5 august. El a considerat prin urmare că nu are nevoie să respecte carantina impusă de autoritățile irlandeze.

In plus, Hogan a explicat că  și-a vizitat reședința din Kildare pentru a recupera de acolo documente importante legate de negocierile comerciale cu Regatul Unit. 

Ursula von der Leyen s-ar fi lipsit de problemele create de această demisie, dar a devenit limpede în ultimele două zile că va trebui să i-o ceară întrucât Hogan nu mai avea susținere națională. 

Astfel, el a anticipat gestul lui von der Leyen și de comun acord cu aceasta și-a prezentat demisia marți seara. 

Guvernul irlandez trebuie să numească acum un alt candidat la functia de comisar european al comerțului, iar pariurile sunt deschise. Von der Leyen, a cărei echipă nu deține suficiente femei, ar putea cere de data aceasta o candidaturaa femininaa. 

Un comisar european își poate părăsi functia din proprie inițiativă sau la cererea președintelui echipei. Refuzul unui comisar european căruia i s-a cerut demisia de a părăsi echipa duce la demisia în bloc a întregului colegiu. 

In afara comisarilor europeni care au demisionat de-a lungul timpului pentru a participa în alegerile naționale, sunt și două cazuri de demisie „forțată”. Primul este demisia în bloc a echipei lui Jacques Santer în 1999 după refuzul comisarului european francez Edith Cresson de a părăsi echipa. 

Al doilea este plecarea lui John Dalli din echipa lui Jose Manuel Barroso în 2012 în urma scandalului de corupție legat de afacerea directivei UE a tutunului.