Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campania electorală începe vineri. Cea mai slabă prezență la urne de după Revoluție?

campanie_electorala_slaba_prezenta_urne_revolutie.jpg

Secție de votare din Timișoara, la alegerile din noiembrie 2019 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Emanuel Titus Iliesi)
Secție de votare din Timișoara, la alegerile din noiembrie 2019 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Emanuel Titus Iliesi)

România ar putea înregistra pe 27 septembrie cea mai mică prezență la vot din ultimii 30 de ani, dacă Guvernul nu ia măsuri care să reducă riscul infectării la urne. O spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, în contextul în care vineri începe oficial campania electorală pentru alegerile locale.

Ovidiu Voicu se așteaptă la o campanie electorală atipică pentru alegerile locale din 27 septembrie, campanie desfășurată mai ales în mediul online, unde ar putea apărea o avalanșă de știri false și campanii negative: ”Timpul și atenția acordată unui mesaj online de către un ascultător este diferit, mai scăzut, decât pentru un mesaj față în față. E mult mai ușor să asculți pe cineva sau mă rog, e mai greu să-i spui nu, să-i întorci spatele și să pleci, dar în online poți foarte ușor să închizi un anunț sau o comunicare de acest tip. De aceea, este și vulnerabilă la ceea ce numim dezinformare sau fake news, pentru că vor exista cu siguranță campanii negative. Mă aștept să vedem anunțuri de tipul acesta aruncate în spațiul virtual, pentru că va fi mai ușor de atras atenția și acest lucru ne va afecta calitatea democrației”.

”Mă aștept ca dacă Guvernul nu va lua măsuri, pentru a genera o percepție de siguranță în ziua votului, să avem probabil cea mai scăzută participare din istoria post-decembristă a României, care poate să ajungă undeva la 30%-35%, cu impact puternic asupra legitimității primarilor și Consiliilor Locale alese”, mai spune expertul.

 
Ovidiu Voicu, despre campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020