Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Convenția Partidului Republican la final: Apocalipsa după Trump

donald_trump.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Se încheie cu discursul de nominalizare al președintelui Trump, Convenția Națională a partidului Republican.  Vice-președintele Mike Pence și a doua-doamnă Karen Pence au fost în centrul festivităților ieri. Vreme de patru zile, membri proeminenți,  simpatizanți de rând ai partidului președintelui și numeroși membri ai familiei Trump au elogiat prestația prezidențială și l-au descris pe Trump drept ultim obstacol în calea anarhiei și "apărător al civilizatiei occidentale",  demonizându-l pe rivalul Democrat, Joe Biden, ca marionetă a extremei stângi si Chinei. "E figurant intr-un film de groază scris, produs și regizat de alții" a spus deputatul de Florida Matt Gaetz.  În abateri flagrante de la tradiție și posibil lege, Casa Albă a fost folosită ca decor a numeroase momente ale Convenției, inclusiv discursurile primului cuplu, iar ministrul de Externe, Mike Pompeo,  și-a politizat funcția vorbind de la Ierusalim, unde se afla în misiune oficială.

Corespondentul RFI Radu Tudor transmite din SUA:

 

 

Fascism, comunism, bidenism.

“Americanii au înfrânt fascismul, au înfrânt comunismul, și peste 68 de zile vor înfrânge ideologia găunoasă, opresivă și radicală a extremei stângi”, a prevestit cu devoțiune filială odrasla prezidențială Eric Trump, cap al concernului familial aflat sub anchetă statală newyorkeză pentru posibilă fraudă fiscală și fals în documente financiare.

În fantasmagoria Republicană a zilelor de Convenție,  Biden - stâlp al sistemului de aproape o jumătate de secol - s-a prefăcut într-o întruchipare a extremei stângi, a marxismului ruinător și  "extremismului ambiental".

Mai grav, într-o unealtă a Chinei.

“BeijingBiden e atât de supus încât Comunitatea noastră de Informații a conchis recent că partidul comunist chinez îl preferă ca președinte. Ne va fragiliza economic și pe scena mondială, și vrea să aducă în țară ilegali care să vă ia locurile de munca. Biden este monstrul Loch Ness al mocirlei washingtoniene. Se ridică la suprafață din când în când ca să candideze la președinție, după care dispare și nu mai auzi de el”, s-a exprimat, ușor exaltat cum se cuvine în astfel de ocazii, celălalt fiu al președintelui, Donald Jr., recent deferit justitței pentru posibil sperjur în mărturie parlamentară pe tema imixtiunii rusești, în favoarea tatălui său, la prezidențialele din 2016.

Imaginea "mocirlei", pe care Trump, cel care și-a petrecut anii de mandat în procese și recursuri la toate nivelele pentru a scăpa de judecată în multiple spețe, ar asana-o cu sârg, a revenit în forme și intensități diverse și în alocuțiunile altor fideli printre fideli ai cauzei.

“Nu vă lasă la biserică, Democratii, dar vă lasă la protest; nu vă lasă la muncă, dar vă lasă la răzmeriță. La școală ba, la prădat da. Președintele Trump a combătut fiecare dintre ideile lor demente. S-a luat de mocirlă - Democrații, presa, detractorii săi Republicani --, și când te iei de mocirlă, mocirla se leagă de tine. Au încercat cu imixtiunea rusească  - o măsluire - cu ancheta Mueller și cu procedura de destituire fără temei”, a găsit de cuviință să spună Jim Jordan, deputat de Ohio, ultra-trumpian prin comitete esențiale și maestru al ignorării sau deformării realității. Vede "răzmerițe" dar nu și mișcări revendicative bine întemeiate, vede restricții selective dar nu și temeiurile lor sanitare în plină pandemie.

Ocultarea realității a fost un exercițiu frecvent în zilele Convenției. Cu Pam Bondi, fostă ministră statală a Justiției în Florida și avocată a lui Trump în procesul senatorial de destituire, acest exercițiu a căzut în ridicol propagandistic.

“La Convenția Democraților Biden ne-a fost înfățișat drept un model de integritate, dar când îi studiezi cariera politică de peste patru decenii constați că au profitat de ea nu americanii în general ci membrii familiei sale. Știm cu toții de fiul său, Hunter. Un oligarh ucrainian corupt l-a numit în comitetul director al firmei sale gazeifere, plătindu-i  milioane ca să nu facă nimic.  Singura competență a lui Hunter:  este fiul celui care a fost pus să distribuie ajutorul american pentru Ucraina”, a pretins Pam Bondi, adăugând la lista calomnioasă afacerile pe care le-ar fi facut Hunter în China, și alți membri, neidentificați, ai familiei Biden în Iraq, Costa Rica și Jamaica.

Biden, spre deosebire de Trump, nu s-a aflat vreodată în vizorul justiției și nu se află nici acum, când Ministerul Public este politizat și aservit intereselor trumpiene.

“Milioanele de americani care l-au votat pe Trump au știut că el va fi altfel, și este. Salariul îl donează cauzelor caritabile din toată țara. De patru ani, Democrații ne tot dau lecții de integritate, dar nominalizatul lor este un exemplu clasic de abuz de putere. Pierd, Democrații, dacă alegerea este între cine salvează America și cine o escrochează.”

Biden n-a fost acuzat vreodată de abuz de putere, Trump da, în procedura de destituire. Banii de salariu și-i donează poate, dar prin cele peste 280 de prezențe, până acum, pe terenurile sale de golf, a transferat milioane de dolari din vistieria statului în buzunare proprii. Cum au documentat numeroase investigații mediatice, hotelul Trump din Washington este și el o sursă de îmbogățire pe bani publici.

În imaginația înfierbântată a galeriei trumpiene evidențele contează prea puțin. Cel divorțat în serie, cel vinovat de adulter, devine, în lectura fiicei sale din al doilea mariaj, Tiffany, familist exemplar; cel care a nesocotit constant demnitatea funcției este lăudat pentru "reverența" față de instituția prezidențială.

“Apoi, poporul l-a ales pe Donald Trump, și la Casa Alba a venit un vajnic apărător al credincioșilor, un președinte care a numit judecători ce respectă libertatea de expresie, un președinte sub care bisericile nu mai sunt forțate să încalce dogma, un lider care, primul, a vorbit la Națiunile Unite despre importanța libertății religioase”, a reamintit, cu o doză potrivită de hiperbolă, Cissie Graham Lynch, nepoata legendarului predicator neoprotestant Billy Graham.

Credința în acțiunea lui Trump la Națiunile Unite a fost purtată la Convenție, într-o cu totul altă cheie, și de Nikki Haley, fost ambasador la forul mondial.

“La Națiunile Unite dictatori, asasini și borfași denunță America și apoi întind mâna ca să le achităm notele de plată. Cu Trump nu le mai merge. A făcut ceea ce Barack Obama și Joe Biden au refuzat să facă. La președinte autoritate și succes, la Biden slăbiciune și eșec. Biden e bun pentru Iran și ISIS, fantastic pentru China comunistă, și un dar de la D-zeu pentru cei ce vor ca America să-și ceară iertare, să se abțină, să-și abandoneze valorile”.

Ministrul său de Externe nu s-a abținut. Nesocotind cutuma, reglementările interne și posibil legea care interzice diplomaților în funcție să facă politică partizană, el s-a adresat Convenției de pe terasa hotelului Regele David din Ierusalim, unde se afla în turneu oficial.

“Acest președinte a venit cu inițiative noi în aproape toate colțurile lumii. A scos la iveală agresivitatea prădalnică a partidului comunist chinez și a pus sub acuzare Beijing-ul pentru crima de a fi ascuns noul coronavirus. Spionii chinezi care pozau în diplomați în America au fost băgați în pușcărie sau expulzați. Acordul comercial ridicol de nedrept cu China este istorie. Grație președintelui Trump NATO este astăzi mai puternică, Ucraina are armament defensiv, iar tratatul care ne împiedica să producem rachete capabile să descurajeze agresiunea rusească a fost repudiat”, a punctat, într-o apariție partizană fără precedent în istoria Americii, Mike Pompeo.