Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimatum european la adresa Turciei

mediterana.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei care ar putea fi decise la Consiliul European din 24 septembrie, ca răspuns la diferendul între Atena şi Ankara privitor la Mediterana Orientală, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters şi AFP. Măsurile respective, menite să limiteze capacitatea Turciei de a face explorări pentru gaz natural în apele disputate, ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene, a menţionat Borrell.

 

Uniunea Europeană se va concentra pe orice este legat de ''activităţi pe care le considerăm ilegale'', a adăugat el, după reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni găzduită de Berlin, capitala ţării ce asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Josep Borrell, care a prezidat reuniunea, a afirmat că blocul comunitar este gata să sancţioneze navele turce şi să le blocheze accesul la porturile UE. În plus, Uniunea Europeană ar putea impune sancţiuni contra economiei Turciei. ''Putem merge până la măsuri privitoare la activităţi sectoriale, unde economia turcă este legată de economia europeană'', a explicat demnitarul european. Totuşi, Borrell şi ministrul de externe german Heiko Maas au precizat că Uniunea Europeană doreşte să ofere întâi o şansă dialogului pentru a detensiona relaţiile dintre Grecia şi Turcia.
Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime. Ca un semn că situaţia este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia a desfăşurat nave de război, potrivit unei surse militare greceşti. Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Turcia a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei. Însoţit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfăşoară activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Agenţia de presă turcă Anadolu a anunţat că această activitate va continua până la 27 august. Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atât timp cât misiunea navei Oruc Reis continuă. Vineri și preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte să reangajeze "un dialog pozitiv" cu Turcia, dar cu "condiţii prealabile", conform declaraţiei făcute de şeful statului francez în faţa Asociaţiei presei prezidenţiale din Paris, transmite AFP. "Este clar că există o serie de condiţii preliminare pentru reangajarea unui dialog de încredere", a declarat preşedintele Macron, subliniind că "în ultimii ani, strategia Turciei nu este strategia unui aliat NATO". "Îmi asum pe deplin ce am făcut în această vară, care a însemnat pur şi simplu să avem fapte proporţionale în spatele cuvintelor", a explicat Emmanuel Macron. Franţa a trimis două nave de război şi două avioane Rafale la mijlocul lunii august pentru a sprijini Grecia. "Nu am desfăşurat o flotă în estul Mediteranei, dar am spus pur şi simplu că apreciem că desfăşurările Turciei sunt o provocare", a adăugat şeful statului francez. "Ceea ce a făcut Franţa a fost important, este politica liniei roşii pe care am avut-o întotdeauna (...) când vorbim de suveranitate în Mediterana, sunt obligat să fiu consecvent în fapte şi în vorbe (...) turcii nu iau în considerare şi nu respectă decât asta. (..)"' "Am avut un rol util (...) Germania şi partenerii noştri sunt pe cale să ni se alăture deoarece ei văd că astăzi agenda turcă este problematică. Am avut o discuţie lungă cu cancelarul Merkel în această vară, (...) toată lumea este pe cale să vadă că există o problemă", a mai spus Macron.