Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarus: zeci de mii de oameni protestează în cea de-a 22-a zi de manifestații anti-Lukașenko

Protestatarilor li s-au alăturat zeci de artiști și sportivi celebri în țară, iar forțele de ordine fidele președintelui Lukașenko au făcut zeci de arestări.

 

Potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă poliţia belarusă a arestat cel puţin zece persoane duminică, la Minsk, în apropierea pieţei centrale unde se adunaseră sute de protestatari, transmite dpa, citată de Agerpres. 

De altfel autorităţile au desfăşurat în capitala Belarusului un dispozitiv poliţienesc şi militar masiv chiar înaintea manifestaţiei, relatează şi AFP. 
Sâmbătă câteva mii de femei au participat la un așa numit marș de solidaritate în Minsk, fluturând steaguri, flori şi baloane. Ele au cerut demisia preşedintelui Alexander Lukaşenco, scrie Reuters. 

„Acesta este oraşul nostru”, a scandat mulţimea, mulţi dintre participanți purtând costume naţionale. Pe lângă marşul femeilor, alte mitinguri, de o amploare mai mică, au avut loc în alte oraşe din Belarus.

În 16 şi 23 august, în capitala belarusă au ieşit pe străzi aproape 100.000 de persoane, la cele mai mari proteste din istoria ţării.

Preşedintele Alexandr Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, care conduce Belarus de 26 de ani, se confruntă cu manifestaţii zilnice după alegerile prezidenţiale din 9 august, pe care susţine că le-a câştigat cu 80%. Opoziţia acuză puterea de fraude electorale.

Preşedintele Alexander Lukaşenko neagă acuzaţiile aduse de opoziţie privind fraudarea alegerilor şi spune că protestatarii sunt finanţaţi de către Occident şi acuză NATO de comasarea forţelor armate la frontierele bieloruse.