Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Bogdan Lefter, despre semnificațiile moțiunii de cenzură: Mobilizarea electorală și consolidarea puterii lui Ciolacu

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Moțiunea de cenzură a PSD ar urma să fie dezbătută și votată în Parlament, luni, începând cu ora 14. Demersul e susținut de ALDE și Pro România. PNL, USR și PMP nu vor participa la ședință. UDMR va anunța de-abia la ora 14 cum votează.

În opinia lui Ion Bogdan Lefter, ”acum, semnificația moțiunii de cenzură se modifică în sensul unei mobilizări electorale, de asemenea, în sensul consolidării puterii lui Ciolacu și a cercului din jurul său, în interiorul partidului. El a câștigat acum președinția. Un rezultat slab la alegerile locale poate tulbura foarte rapid din nou apele în PSD”.

Care sunt scenariile post-moțiune? ”Sau moțiunea cade și atunci nu se schimbă nimic din punct de vedere al Guvernului în funcție sau moțiunea trece și Guvernul rămâne ca Guvern interimar. Eventual, după alegerile locale, în octombrie, către mijlocul lui octombrie, președintele va face o nouă desemnare, foarte probabil, cum s-a mai întâmplat, tot pe actualul prim-ministru, Ludovic Orban, după care iarăși va urma o destul de lungă perioadă permisă constituțional, pentru constituirea Cabinetului (...), până să cadă un nou Cabinet Orban vom fi deja în noiembrie și atunci probabil Cabinetul Orban interimar, care ar fi urmat să fie înlocuit de un nou Cabinet Orban va continua să rămână interimar sau va fi din nou interimar și vom ajunge la alegerile generale”, spune analistul politic.