Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Orban rămâne în funcție. Nu a fost asigurat cvorumul pentru dezbaterea moțiunii de cenzură

Parlamentul s-a reunit astăzi, în şedinţă comună, în ultima zi a sesiunii extraordinare, pentru a dezbate şi a supune la vot moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi numită "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor". Pentru a trece moțiunea și guvernul Orban să fie demis, aceasta trebuie votată de minimum 233 de parlamentari. Au anunţat că votează ”pentru, PSD, Pro România şi ALDE, în timp ce PNL, USR și UDMR nu participă la vot. Până acum, din partea PSD, doi parlamentari s-au îmbolnăvit, unul a demisionat iar altul lipsește din motive medicale.

 

Actualizare 16h47: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că s-au înregistrat 226 de parlamentari prezenți și, întrucât nu este cvorum, declară închisă ședința plenului reunit. Din cei 124 de deputați PSD, trei sunt absenți – Adrian Todor, Cătălin Rădulescu, Dan Ciocan, transmite G4Media.ro.

Actualizare 16h15:  Premierul Ludovic Orban a declarat că moţiunea de cenzură depusă de PSD este "consumată" şi spune că decizia Curţii Constituţionale este cea care va stabili cursul acestui demers. "Din punctul nostru de vedere, moţiunea e în afara cadrului constituţional şi ni se pare firesc ca moţiunea să nu se dezbată, să nu fie votată. (...) Din punctul meu de vedere, moţiunea este consumată, dar sigur trebuie să aşteptăm decizia CCR, pentru că în funcţie de decizia CCR se poate stabili cu precizie ce va urma. De mâine (n.r. - marţi) începe sesiunea ordinară. Asta este o altă invenţie şi năzdrăvănie să intri cu moţiunea în a treia sesiune, una ordinară, după ce ai depus-o într-o sesiune extraordinară, ai citit-o în altă sesiune extraordinară. Nu vreau să intru în aceste lucruri. În ceea ce ne priveşte pe noi ne interesează să ne preocupăm de problemele României", a afirmat luni Orban, la Parlament. Întrebat despre o eventuală înţelegere între PNL şi PSD, Orban a spus: "Înţelegere în momentul în care cineva depune moţiune de cenzură? Ce înţelegere?! E înţelegerea că ei vor să ne dea jos şi noi ne apărăm pentru ca Guvernul să îşi facă treaba în continuare".

Actualizare ora 16h00:  Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor nu sunt prezenţi la şedinţa plenului parlamentului, suspendată şi apoi reluată, în care ar urma să fie dezbătută şi apoi votată moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. ”Dar, în cazul în care va fi cvorum, vom fi prezenţi la vot şi nu vom vota”, a anunţat un reprezentant al formaţiunii, de la tribuna Parlamentului. În schimb, liderii de grup aiu PNL şi USR au anunţat că parlamentarii celor două formaţiuni nu vor asigura cvorumul la momentul votului pe textul moţiunii. ”Grupurile PNL vor părăsi sala, nu asigurăm cvorum, nu votăm”, a declarat Florin Roman, liderul deputaţilor Partidului Naţional Liberal. În cazul Pro România, dintre cei 21 de deputaţi ai partidului, 20 sunt prezenţi, transmite News.ro.

Actualizare 15h40: Şedinţa Parlamentului în care este programată dezbaterea moţiunii de cenzură a fost reluată, luni, după o oră de la întrerupere, cu apelul nominal de verificare a prezenţei deputaţilor şi senatorilor. Apelul nominal se desfăşoară conform unui calendar stabilit, pentru respectarea normelor prevăzute de lege.

Actualizare 14h20: Ședința Parlamentului a început în jurul orei 14:20, iar președintele interimar al Social Democraților - Marcel Ciolacu a anunțat că 170 de senatori și deputați și-au declarat prezenta, apoi a chemat liderii de grupuri la o discuție în fața tribunei. Concluzia a fost că startul dezbaterilor s-a amânat cu o oră, până spre 15:30. Dacă se va constata că prezența nu este suficientă, este posibilă o amânare a votului la moțiunea de cenzură.

Premierul și miniștrii din cabinetul său sunt prezenți în sala de plen. Ludovic Orban afirmase că poziția politică a liberalilor este foarte clară - „noi nu participăm la această poțiune de cianură”.

Parlamentarii PMP și USR au anunțat că nu vor fi prezenți în sală. De asemenea, cei ai UDMR nu vor vota moțiunea de cenzură, anunță liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

„Am înțeles de la PSD că au majoritate fără noi, asta înseamnă că există și cvorum. Dacă ai majoritate, ai și cvorum. În ce privește moțiunea, e lupta pentru putere între PSD și PNL. Din aprilie până săptămâna trecută, în foarte multe situații, PNL și PSD sunt foarte apropiați. Merg împreună, mai ales când, ca să citez un contemporan, vine cineva cu cretinismul <furatul Ardealului> sau alte cretinisme, atunci ei sunt foarte rapizi. Merg înainte, se aruncă la vot, fac majorități. Azi trebuie să lăsăm să se descurce ei cu această moțiune”, a anunțat, la Digi24, Kelemen Hunor.

Acesta mai spune că, „într-un mod extrem de viclean, fiecare încearcă să îi atragă în acest război. Când vom ajunge la vot vom spune prezent, dar nu vom vota, așa cum am mai făcut de câteva ori”, conchide Kelemen Hunor.