Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A. Zegrean, despre lipsa de cvorum la moțiunea de cenzură: Nu poate fi considerată picată

zegrean.jpg

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean
Sursa imaginii: 
Digi 24

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban nu a putut fi dezbătută și votată din cauza lipsei cvorumului, fiind prezenți doar 226 de senatori și deputați, a anunțat, luni după-amiază, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Moțiunea de cenzură a fost depusă de 205 parlamentari PSD, fiind intitulată „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”. Pentru ca guvernul să fie demis, era necesar ca minimum 233 de parlamentari să voteze în favoarea moțiunii de cenzură. Moțiunea nu poate fi considerată picată pentru că trebuia să fie dezbătută, spune la RFI, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean. Potrivit acestuia, este posibil să prelungească sesiunea extraordinară pentru a fi dezbătută și supusă votului. "Nu știu ce vor face, pentru că oricum nu țin cont de Constituție", spune Augustin Zegrean.

 

Ce se întâmplă în această situație? Moțiunea trebuie să aibă un vot. Se reprogramează sau nu? Sau poate fi considerată picată din moment ce nu a fost asigurat cvorumul?

"Nu poate fi picată, pentru că ea trebuia să fie dezbătută. Problema este că s-a depus în sesiune extraordinară, iar mâine poate să înceapă sesiunea ordinară. În Birourile Permanente stabilesc când începe sesiunea ordinară. E posibil să prelungească sesiunea extraordinară. Nu știu ce vor să facă, pentru că ei nu fac ce scrie în Constituție sau în regulamentele lor. Sunt în afară de orice reguli, nu știu ce vor face. În mod normal, dacă trec cu votul în sesiunea cealaltă, cu asta s-a închis, deci nu mai pot depune altă moțiune. Deci, singura sancțiune care ar urma- dacă pică moțiunea, nu mai pot să depună alta în această sesiune. Cei care au semnat nu o mai pot face și nu mai sunt alții care să o semneze, pentru că au adunat tot ce au putut aduna."

Moțiunea trebuia discutată în urmă cu o săptămână, dar a fost amânată. 

"Moțiunea trebuia discutată la 3 zile după data la care a fost prezentată în Cameră și cineva le-a spus că trei zile înseamnă oricând, ceea ce nu este deloc adevărat. Trei zile înseamnă trei zile, în a patra zi trebuia dezbătută și votată. Nu au făcut-o și vedeți unde au ajuns. Nici n-au vrut să o facă. Au făcut-o cu alte scopuri decât scopul unei moțiuni de cenzură. Deci scopul nu era să cadă guvernul, scopul era, eu știu, alt scop politic pe care mă abțin să-l comentez".

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: