Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Președintele Zelensky cedează presiunii oligarhilor corupți

ucraina.png

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Lupta împotriva corupției dispare de pe agenda politică din Ucraina? În orice caz, aceasta este întrebarea care se pune firesc după ce președintele Volodymyr Zelensky a aprobat recent o decizie a Consiliului Constituțional care a declarat invalidă conducerea Biroului Național Anticorupție, Nabu, principala instituție a țării în acest domeniu.

Creat în 2014, în urma revoluției Maidan, Biroul Național Anticorupție este un mic FBI ucrainean, care investiga cazuri majore de corupție și pregătește dosarele în vederea urmăririi penale.

Numit în 2015, directorul său, Artem Sytnyk, a devenit foarte repede oaia neagră a tuturor oligarhilor din țară, deoarece cei 700 de angajați ai agenției, acționând independent, au descoperit scandaluri masive, peste tot, chiar vizând anturajul fostului președinte.

În 2017, Petro Poroșenko încercase deja să-l concedieze pe Artem Sytnyk, dar Uniunea Europeană și FBI au colaborat cu agenția, iar diplomații l-au împiedicat să facă acest lucru.

În ultima vreme, Nabu a investigat în special corupția și spălarea banilor care se referă la afacerile oligarhului pro-rus Rinat Akhmetov, precum și la cele ale miliardarului Ihor Kolomoisky, cel care a propulsat cariera lui Volodymyr Zelensky.

De câteva luni, rudele acestor oligarhi i-au cerut președintelui capul directorului Nabu. Ca răspuns, Volodymyr Zelensky, „slujitorul poporului”, a dat, fără îndoială, o lovitură fatală justiției anticorupție din țara sa prin decizia pe care a aprobat-o.

 

Corespondență din Kiev de la Stéphane Siohan, pentru rfi.fr

Traducere de Anda Costiuc