Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liban: președintele Michel Aoun cere proclamarea „statului laic”

liban.png

Președintele Libanului, Michel Aoun
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Președintele libanez Michel Aoun a recunoscut necesitatea schimbării profunde sistemului politic al Libanului și a cerut proclamarea unui „stat laic”, în urma ultimei vizite la beirut a lui Emmanuel Macron.

Câteva ore mai devreme șeful partidului politic Hezbollah pro-iranian, Hassan Nasrallah, aliatul lui Michel Aoun, anunța că este pregătit să discute un nou „pact politic” în această țară în care comunitățile religioase împart puterea.

Aceste anunțuri au apărut în urma desemnării prim-ministrului Moustapha Adib, ales în majoritate de către comunitatea sunită. Un demers care ilustrează modul de funcționare al sistemului religios, postul prim-ministrului fiind rezervat comunității musulmane sunite.

 „Fiindcă sunt convins că doar un stat laic este capabil să protejeze pluralismul, să-l prezerve transformându-l într-o unitate reală, solicit ca Libanul să fie declarat stat laic”, a afirmat Michel Aoun într-un discurs cu ocazia sărbătorii centenarului acestei țări.

El a anunțat că a solicitat ”autorităților religioase și liderilor politici să deschidă un dialog pentru a ajunge la o formulă agreată de toți”, o formulă care ar necesita amendamente constituționale.

Emmanuel Macron, primul lider străin care a efectuat o vizită în Liban după explozia dezastruasă a portului din Beirut, a presat responsabilii politici să întreprindă reforme politice vitale.

Acesta a evocat „constrângerile sistemului religios” care au dus „la o situație în care nu există loc de reînnoire a sistemului politic și aproape nicio posibilitate de a crea reforme”.

Responsabilii din Occident susțin o schimbare politică profundă a Libanului, după catastrofa de la portul din Beirut care a provocat mai mult de 188 decese și în urma căreia clasa politică a fost învinuită din cauza neglijenței și a corupției.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24