Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bătălia moțiunii ratate : când două partide se ceartă, cine câștigă?

parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Moțiunea de cenzură a PSD nu a trecut de Parlament. Motivul nu a fost respingerea prin vot, ci lipsa cvorumului în plen la momentul crucial. Au urmat ”pedepsele” pentru acei social-democrați care și-au sabotat partidul, motivat sau nu, deși liderul lor, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a încercat să se salveze sugerând că, de fapt, lipsa cvorumului a fost ”o strategie”. Cine sunt perdanții din acest război dus între PSD și PNL? 

Opinia generală pare să fie că există un mare perdant și acesta este Marcel Ciolacu, atât în calitate de lider al social democraților, cât și în calitate de președinte al Camerei Deputaților unde PSD se consideră deținător al majorității. La RFI, analistul politic Andrei Țăranu, spune că e greu de înțeles în primul rând de ce s-a lansat în acest demers cu slabe șanse de reușită chiar dacă mesajul s-a dorit unul de forță : ”Eu voi învinge PNL”. Acum Marcel Ciolacu va fi cel care, mai devreme sau mai târziu va plăti politic. A pierdut însă și PSD, Andrei Țăranu crede că nu : un eșec dureros ar fi fost ca moțiunea să pice la vot. În plus, prioritatea pentru social democrați nu era oricum preluarea guvernării ci câștigarea a cât mai multe fiefuri la alegerile locale. Va fi electoratul PSD descurajat de ce a pățit PSD? Andrei Țăranu crede că nu. ”Electoratul nu de asta a fost interesat. Electoratul PSD, cât mai există, este de obicei clientelizat din toate punctele de vedere : primește ajutoare, primește diverse facilități de la primari sau președinții de consiliu județean și atunci această fidelizare nu are nicio legătură cu moțiunea de cenzură”, spune Andrei Țăranu.

În opinia analistului politic Stelian Tănase, PSD în ansamblu a pierdut pe seama unui lider care se agita disperat pe culoarele Parlamentului înainte de moțiune, conștient că e pierdut și că va plăti scump. Și va plăti, crede Stelian Tănase, în opinia căruia după alegerile parlamentare PSD se va răzvrăti și împotriva acestui lider. ”Marele perdant este PSD și cel care a organizat această moțiune de cenzură atât de prost : Marcel Ciolacu, care s-a dovedit un lider incapabil...Acum el pierde prestigiu în partid iar derizoriul în care și-a aruncat partidul prin incapacitatea de a a aduna măcar cvorumul este foarte problematică. Nu îi văd un viitor roz în PSD. Probabil că după alegerile parlamentare se va căuta altă soluție”, spune analistul politic.

Mai grav pentru PSD, crede Stelian Tănase, ce s-a petrecut în Parlament ar fi dovada clară că social democrații nu mai au atuu-ul majorității solide. PNL câștigă așadar net acest joc, spune politologul. ”S-a mai văzut ceva în situația asta și anume că PSD nu mai are majoritate pentru că altfel o aduna în sală și că PNL stă mult mai bine decât stătea acum un an când a preluat guvernul. Deci în momentul ăsta PNL are o majoritate fie și așa, din bucăți, jerpelită, și poate să guverneze”, spune Stelian Tănase.

Deși îi dă dreptate lui Stelian Tănase că majoritatea PSD în Camera Deputaților a fost clar zdruncinată, analistul politic Andrei Țăranu nu crede că acest lucru va fi în avantajul PNL, dimpotrivă : liberalii nu vor mai putea juca sceneta ”majoritatea PSD nu ne lasă să guvernăm” și va trebui să demonstreze că merite să fie la guvernare unde PNL a stat un an fără a se lăuda cu mari realizări și aruncând sistematic asta în cârca fostei guvernări social-democrate. ”Jocul pe care l-a făcut până acum PNL era acela să demonstreze că de fapt ei vor să facă bine dar Parlamentul și majoritatea parlamentară îi împiedică. În clipa de față nu maiau acest argument, nu mai au dușmanul, le va fi foarte greu să funcționeze pe această logică a demonizării adversarului...În foarte scurt timp vor avea un an de guvernare și motivul cu trista moștenire s-a cam terminat!”, crede Andrei Țăranu. 

Un lucru este cert : replierea PSD trebuie să se facă rapid pentru că localele bat la ușă iar PNL nu trebuie să se lase orbit de o victorie dobândită doar pe seama unei erori de calcul a PSD, care a dat greș cu moțiunea, ci trebuie să demonstreze că poate guverna.