Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Georgia poate deveni Belarus

ben_hodges.png

Fostul comandant al Armatei Statelor Unite din Europa, generalul-locotenent american în retragere Ben Hodges
Image source: 
©Olivier Fourt/RFI

Aceasta este avertismentul fostului comandant al Armatei Statelor Unite din Europa, generalul-locotenent american în retragere Ben Hodges, care recomandă Uniunii Europene și SUA să stea cu ochii pe Georgia

* Spitalul rusesc din Omsk cere dovezi de la medicii germani că Alexei Navalny a fost otrăvit

* Copiii din fosta capitala kazahă Almaty au făcut un flash mob în care au cerut să fie lăsați la scoală

* Descoperirea de noi zăcăminte de gaze naturale de către turci în Marea Neagră întărește poziția țării la masa negocierilor energiei în regiune

* 3 milioane de oameni din insula energetică ucraineană Burshtyn cumpără cea mai scumpă energie termică din Europa.

„Belarus și Georgia sunt o avertizare periculoasă a ceea ce se întâmplă atunci când se creează un vid de securitate și interesele rusești deschid ușa,” a scris fostul comandant al Armatei Statelor Unite din Europa, generalul-locotenent american în retragere Ben Hodges, pentru portalul american The Hill, citat de www.radiotavisupleba.ge. Ben Hoges este acum șeful departamentului de studii strategice la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

„Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să fie cu ochii pe Georgia,” adaugă Hodge. Potrivit acestuia, deși cetățenii din Belarus și Georgia susțin aderarea la UE și popularitatea NATO este mare, guvernele ambelor țări nu se îndreaptă în direcția cea bună.

Autorul consideră alarmantă tendința din ultimii ani a economiei georgiene - o scădere accentuată a investițiilor străine directe (scădere de 40% după 2017).

„Aceasta este doar vina guvernului și două proiecte o demonstrează: construirea portului de apă adâncă din Anaklia (Vestul Georgiei, n.r.) și instalarea unui cablu digital de fibră optică.” Potrivit lui Ben Hodges, scopul ambelor proiecte este de a face economia georgiană mai puțin dependentă de Rusia. Dar, a spus el, guvernul georgian blochează implementarea lor, deoarece Rusia se opune acestor planuri.

 

Șeful spitalului din Omsk cere dovezi ale otrăvirii lui Navalny de la spitalul german Charite

Medicul șef al spitalului din Omsk, oraș din sud-vestul Siberiei unde opozantul rus, Alexei Navalny, a stat internat timp de două zile după ce i s-a făcut rău, a cerut spitalului Charité din Berlin să prezinte dovezi ale otrăvirii lui Navalny. El s-a oferit să facă schimb de probe biologice, comentează site-ul rusesc meduza.io.

Scrisoarea doctorului rus Alexander Murakhovsky, a fost postată de jurnalistul Evgeny Popov, gazdă a   takshowului politic 60 de minute (la postul tv Rusia 1, n.r.) pe canalul său Telegram.  

„Scrisoarea spune că atunci când Navalny a fost internat la spital, a fost luată în calcul  posibilitatea de intoxicare. Dar acest diagnostic nu a fost confirmat și a fost retras atât pe baza absenței unui tablou clinic caracteristic, cât și în legătură cu rezultatele negative ale testelor de laborator. O scădere a nivelului de colinesterază poate fi cauzată de numeroase motive - atât din cauza medicației, cât și din cauze endogene de diferite origini,” scrie Murakhovsky.

 

Bekshin, vreau să merg la școală! Elevii din Almaty au făcut un flashmob

Zhandarbek Bekshin este medicul sanitar șef din fosta capitală a Kazakhstanului, iar copiii din oraș au făcut un flashmob pentru a-l convinge să le dea permisiunea de a merge la școală, relatează stan.kz.

 „Elevii sperau să meargă la școală în noul an școlar, dar din cauza situației pandemice, școlarii își vor continua orele la distanță în primul semestru al anului. Nici măcar cei din clasa întâi nu vor merge la școală anul acesta,” scrie publicația kazahă.

Clipuri cu revendicările copiilor și ale părinților au devenit virale pe internet. „Este dificil să fii închis între patru pereți. Toți muncim, așa că nu putem să-i ținem acasă și să le predăm. Ne este greu să creăm condițiile pentru educația la domiciliu,” a spus unul dintre părinți, Ksenia Mitina. Datorită pandemiei, responsabilitatea pentru educația copiilor cu nevoi speciale revine tot părinților.

 

Ce va schimba în regiune gazul descoperit de Turcia?

Iată răspunsul, potrivit unei analize publicată de www.milliyet.com.tr:  „Rezervele de 320 de miliarde de metri cubi din zona de gaze naturale Sakarya descoperite de Turcia înseamnă mai multe lucruri, diferite. În primul rând, această rezervă este un semn că există și alte depozite în regiune. Acesta este un răspuns clar la acuzațiile din presa internațională, conform cărora Turcia efectua foraje false doar pentru a se lăuda. De asemenea, este important, din punct de vedere al securității aprovizionării, ca Turcia să își poată satisface o parte din necesitățile energetice cu gazul din această regiune.”

Dar ce va schimba această descoperite pe piața internațională a energiei? „Deși pe plan global nu este un pas foarte mare, descoperirea atrage cu siguranță atenția asupra regiunii. Toți vecinii apropiați ai Turciei sunt exportatori gigantici de energie, iar Turcia - un importator gigant de energie, este o piață indispensabilă pentru ei. Turcia a semnat contracte pentru furnizarea de gaze la prețuri ridicate, iar scadențele acestora se apropie de sfârșit. În acest moment, descoperirea oferă un mare avantaj la masa negocierilor.”

 

De ce cumpără 3 milioane de ucrainieni energie foarte scumpă

Publicația ucrainiană zaxid.net comentează prețul foarte mare la energia produsă de centrala termică din regiunea Burshtyn (vestul țării, n.r.) în perioada ianuarie-martie, energie de care depind 3 milioane de oameni: 52,9 euro pe MWh (megawați pe oră), în comparație cu media europeană de 33,5 euro pe MWh.

„Prețul spot al energiei electrice pe insula energetică Burshtyn a fost cel mai mare din Europa în primul trimestru al anului 2020. Acest lucru este menționat în raportul trimestrial al Comisiei Europene privind piețele de energie electrică,” scrie publicația ucraineană.

„Regiunea energetică Burshtyn este deconectată de la sistemul energetic unit al Ucrainei și sincronizată cu sistemul energetic european. În toamna anului 2019, jurnaliștii de la site-ul Nashi Groshi (banii noștri, n.r.) din Ucraina au raportat că centrele energetice nu furnizau energie electrică din Europa către regiunea Burshtyn, forțând locuitorii din Ivano-Frankivsk, Lviv și Zakarpattia să cumpere energie cu o treime mai scumpă decât restul Ucrainei.”

 

Studiu: Migranții reveniți în contextul pandemiei, o oportunitate pentru Moldova

„O parte dintre cetățenii care au revenit acasă din cauza situației generate de COVID-19 spune că vor emigra din nou. Totuși, sunt și o parte care revin cu abilități și/sau sunt gata să investească, astfel reprezentând o oportunitate de dezvoltare pentru R. Moldova,” arată un studiu efectuat pe baza interogării mai multor moldoveni întorși din șase țări Polonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Israel și Spania. Studiul este citat de site-ul tv8.md. 

Potrivit acestuia, „programele naționale de angajare, procedurile de înregistrare și alte servicii trebuie să fie mai accesibile.  Programele de investigații/sprijin pentru IMM-uri ar trebui să devină accesibile pentru cei reveniți.”

„Republica Moldova trebuie să ofere servicii educaționale și de sănătate calitative, astfel încât să-și motiveze cetățenii să rămână în țară, inclusiv pe membrii familiilor care au rude plecate la muncă peste hotare.”

 

Președintele armean către operatorii din turism: suntem gata să fim partenerii voștri

Armen Sargsyan s-a întâlnit cu șefii mai multor companii de turism pentru a discuta felul în care președinția poate ajuta sectorul turismului afectat de coronavirus, comentează news.am. Președintele le-a spus operatorilor că ar fi mai ușor să obțină informații referitoare la felul în care evoluează pandemia în diverse țări și care sunt măsurile luate de acele guverne, dacă ar avea reprezentanți proprii în respectivele state.

 „Una dintre orientările dvs. ar trebui să fie piața internă și trebuie să sprijiniți dezvoltarea turismului intern,” a spus președintele. „Ca principal sprijin pentru dezvoltarea dvs., văd (revizuirea cadrului legislativ, n.r.) pentru a decide anumite condiții privind organizarea muncii, calitatea serviciilor și asigurarea igienei. În ultimele două săptămâni, am fost în diferite regiuni destul de des pentru a comunica cu oamenii. Am observat că oamenii se gândesc să închirieze una sau două camere în casele lor pentru o sursă suplimentară de venit. Mai ales că nu există o astfel de infrastructură, nu există un hotel mic în fiecare sat," a mai spus Armen Sargsyan.

 

Cel mai mare producător de mașini agricole rusesc va echipa Azerbaidjanul

„Azerbaidjanul și Rusia pregătesc un proiect comun promițător în domeniul ingineriei agricole,” anunță siteul www.xeberoxu.az.

KZ Rostselmash, cel mai mare producător rus de utilaje agricole, „negociază cu succes cu compania azeră de construcții de mașini AzerMash, o societate publică pe acțiuni” pentru instalarea de echipamente agricole de recoltare a cerealelor. Între 40 și 50 echipamente agricole ar urma să fie produse în fiecare an.

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici