Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: Mii de protestatari cer demisia premierului. Confruntări violente între manifestați și Poliție

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mii de manifestanţi s-au adunat miercuri în faţa Parlamentului de la Sofia, cerând demisia premierului Boiko Borisov, în cadrul unuia din cele mai mari proteste din seria celor care au avut loc în Bulgaria în ultimele două luni.

Între protestatari şi poliţie au izbucnit ciocniri, relatează Reuters citată de Agerpres. Forţele de ordine au folosit spray-uri iritante şi au arestat mai mulţi demonstranţi. Din mulţime s-a aruncat cu ouă, mere şi gunoaie spre clădirea Parlamentului. Manifestanţii au sdruncinat vehiculele Poliţiei, iar circa 20 de agenţi au fost afectaţi de o substanţă necunoscută lansată împotriva lor, a afirmat şeful poliţiei din Sofia, Gheorghi Hagiev.

Protestul a avut loc cu ocazia primei şedinţe din sesiunea parlamentară, după vacanţa de vară a deputaţilor. Protestatarii vorbesc despre 'Marea Revoltă Naţională' ca reacţie la intenţia guvernului de a redacta o nouă Constituţie. Ei îl acuză pe Boiko Borisov, care exercită al treilea mandat de prim-ministru, că nu a reuşit să combată corupţia care subminează statul de drept din cea mai săracă ţară a Uniunii Europene.

În condițiile protestelor, preşedintele Rumen Radev a cerut în Parlament demisia lui Borisov şi a guvernului de centru-dreapta şi a făcut apel la deputaţi să respingă proiectul de revizuire a Constituţiei. 'Nu lipsa unei noi Constituţii a scos lumea în stradă, ci lipsa de moralitate a conducerii, eroziunea statului şi corupţia', a subliniat şeful statului.

La rândul său, Borisov a promis că va demisiona numai dacă Parlamentul aprobă solicitarea sa de alegere a unei adunări naţionale constituante. Premierul - apreciază Reuters - nu va dispune însă de suficiente voturi pentru acest plan respins atât de protestatari, cât şi de partidele de opoziţie ca o tentativă de prelungire a mandatului premierului.

Conform organizaţiei neguvernamentale Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană şi nu a reuşit până acum să condamne pentru corupţie niciun oficial de rang înalt.