Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentru Republicanii americani în pierdere de viteză și credibilitate, o convenție a resetării

conventie_trump.jpg

Convenția Națională a partidului Republican începe astăzi. Cei doi renominalizati, președintele Donald Trump și vicele său Mike Pence, își vor rosti discursurile joi de la Casa Albă.
Sursa imaginii: 
Twitter/Donald Trump (arhivă)

Începe astăzi, la Charlotte în Carolina de Nord - unde s-au adunat, respectând restricțiile pandemice, aproximativ 300 de delegați - și în spațiul virtual, Convenția Națională a  partidului Republican. Cei doi renominalizati, președintele Donald Trump și vicele său Mike Pence, își vor rosti discursurile joi de la Casa Albă, și respectiv miercuri de la Fortul McHenry din Maryand, loc istoric legat de Războiul de Independență. Ambii sunt așteptați astăzi la Charlotte, unde are loc votul de nominalizare, iar Donald Trump se va exprima în fiecare seară a reuniunii. Organizată pe teme zilnice radiind optimism, precum "speranță", "șansă", "măreție", Convenția își propune să dea  impulsul absolut necesar unei campanii în pierdere de viteză din cauza crizelor grave pe care le traversează America.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează:

 

 

Se crede omul destinului, Donald Trump.

Atât de adâncă această credință încât a dat deja de veste că "nu poate pierde decât dacă e fraudă".

Profundă această credință pentru că, așa cum a mărturisit-o unui grup de fani din Minnesota, răzlețiți de rigorile anti-pandemie la un miting de campanie, D-zeu însuși a binecuvântat-o ca răsplată pentru modul spectaculos, fără precedent în istorie, în care a gestionat economia.

"Îți mai dăruiesc încă patru ani", i-ar fi spus Cel De Sus.

Cei adunați, cu sutele, nu miile, la Charlotte, în Carolina de Nord, și cei împrăștiați prin grația platformelor de tele-conferință dar uniți în incandescent cuget pro-trumpian, speră ca acest dar rânduit de D-zeu să vină direct din partea votanților din noiembrie.

Altfel e, literalmente, sfârșitul lumii.

"În joc în această alegere este supraviețuirea națiunii, pentru că în tabăra cealaltă ai de-a face cu nebuni. Au înnebunit complet. Acum patru ani, parcă mai plutea deasupra lor un iz de normalitate; astăzi, au luat-o razna. Joe Biden nu-i nimic altceva decât o marionetă a stângii radicale, care încearcă să distrugă modul de viață american. El s-a angajat să vă mărească impozitele cu patru mii de miliarde, cea mai mare sumă din istorie pe care o va risipi pe ecologie. Ce foloase va aduce ecologia? Nici unul, doar datorii și moarte.///La Convenția lui Biden s-a vorbit cu mândrie despre desființarea poliției, a Imigrației și Vămilor, a închisorilor; numai impozitele nu le desființează. Dacă vreți să știți ce vă așteaptă cu Biden președinte, uitați-vă la ruinele fumegânde ale Minneapolis-ului, la anarhia violentă a Portland-ului, la trotuarele însângerate ale Chicago-ului. Asta vă așteaptă, asta-i nenorocirea care se va abate asupra orașelor voastre, a fiecărui oraș american, fără excepție".

De-a dreptul diabolici Democrații mărșăluind sub stindardul septuagenarului Biden, care a servit sistemul, ca senator și vice-președinte, vreme de 44 de ani.

Conspirația Q-anon, bine împlântată în imaginarul Republican și îmbrățișată de anonimi cu miile dar și de o mână de aleși ai partidului, mitologizeaza un Trump în platoșă luptându-se cu pedestrașii statului profund, o falangă de pedofili devotați Satanei.

Când nu-i hăcuie pe slujitorii Necuratului și nu alungă nălucile Obama-nismului,Trump taie și spânzură prin străinătăți. Sabia sa de-o ascuțime unică tratate comerciale re-împarte.

"Atât în China cât și la Convenția Democrată s-a acreditat imaginea unui duel între un tip de treabă, Biden, și unul aprig, Trump. Ne convine această imagine, pentru că între un blând și un dur americanii îl aleg întotdeanua pe cel dur, pentru că știu că lumea-i periculoasă, cu dictatori precum Xi sau Putin, cu terorismul de stat al mulahilor iranieni, omul-rachetă din peninsula coreeană și Al-Qaida", a precizat consilierul pentru comerț al Casei Albe, Peter Navarro, unul dintre vorbitorii la Convenție, care a înșiruit stricăciunile blândeții comerciale bideniene: deficite, delocalizare, devastare manufacturieră.

"Agenda globală a primilor patru ani, dereglementare, dominație energetică, înlesniri fiscale, va ghida și următorii patru. Opusul unei Administrații Biden. Un alt element important va fi confruntarea cu China, cu virus-ul chinezesc, pe care l-am combătut fără menajamente de la 31 ianuarie, când președintele a interzis, cu o decizie pe care Biden a calificat-o drept rasistă și xenofobă, zborurile din China. A fost o decizie care a salvat sute de mii de vieți".

Cel numit cu aplomb "virus chinezesc", Sars-Cov2, s-a manifestat până acum în peste 5.800.000  de americani, și a făcut peste 180.000 de victime printre beneficiarii înțelepciunii trumpiene salvatoare de vieți. De departe cel mai mare eșec anti-Covid pe plan mondial.

În universul trumpian, realitatea nu contează.

Moneda curentă este fantezia atot-transformatoare și auto-liniștitoare.

O fantezie traficată, în zilele Convenției, de cei foarte puțini foști membri ai Administrației, precum Nikki Haley -fosta ambasadoare la ONU - care i-au rămas fideli actualului ocupant al Casei Albe, de guvernatori statali devotați până la fanatism cauzei, tip Kristi Noem din Dakota de Sud, de capii legislativi gen Mitch McConnell și Kevin McCarthy, liderul minorității din Cameră, care urmează voința prezidențială în toate amețitoarele sale piruete.

"Vom vorbi despre ce a promis Trump în 2016, pentru că și-a respectat acele promisiuni, întărind economia, securizând frontiera sudică, revitalizând forțele armate reformând sistemul penal. Re-alegerea garantează că viitorul va fi mai bun decât prezentul. Vom celebra America. Nu va fi cinismul de la Democrați. Noi știm că America este excepțională, și vom avea vorbitori care înțeleg acest lucru", a dat de veste acesta din urmă, organizator al Convenției împreună, printre alții, cu ginerele prezidențial Jared Kushner, unul dintre membrii familiei care va împodobi festivitățile, alături de fiica Ivanka și de cei doi fii, și de soția, Melania, a cărei alocuțiune, din proaspăt reconfigurata grădină cu trandafiri a Casei Albe, va fi savurată mâine.

Sigur lipsesc de pe listă nepoata de frate a președintelui, Mary, și sora mai mare a liderului lumii libere, octogenara Maryanne Trump Barry, fostă judecătoare federală. Prima, care se consideră înșelată la moștenire, s-a manifestat cu o carte devastatoare la adresa unchiului și și-a înregistrat mătușa, începând din 2018, în momente de mare - și extrem de jenantă pentru președinte - candoare. "Prefăcătoria, cruzimea, virajele de 180 de grade, lipsa de pregătire, minciunile... N-are principii. Nu-l interesează decât baza, și ce bază, Dumnezeule, dacă ești cu adevărat credincios vrei să-i ajuți pe oameni, nu faci ce fac ei," spune Maryanne Trump Barry.

Baza va fi auzită clar și răspicat la Convenție, în voci și întruchipări multiple, dar exprimând la unison devotamentul dincolo de auto-interes sau evidență față de cauza trumpiană.

Dacă nu-l realeg, vine Biden și-i aruncă în cel mai negru coșmar.

"Voi fi un aliat al luminii, nu întunericului. Uniți, alungăm tenebrele acestui anotimp al beznei, alegem speranța, nu spaima, adevărul, nu ficțiunea, echitatea, nu privilegiul".

Vor fi acoperite, aceste evocări ale alternativei, de zgomotul festiv al următoarelor patru zile.

În ecosistemul Republican izolat ermetic de realitate se aude doar vocea liniștitoare a liderului ce-i conduce spre trecutul paradisiac.

"Nu vor energie, Democrații, nu vor arme de foc, nu vor religie. Mă simt un zid în calea lor. Un singur lucru mai rămâne între familiile voastre și gloata stângistă radicală: votul vostru în noiembrie", intonează, în visurile bazei, președintele Trump.