Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Bode : legal, moral, responsabil?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Accidentul produs duminică de mașina în care se afla nimeni altul decât ministrul transporturilor a aprins spiritele politice : cum era de așteptat, PSD a prins din zbor ocazia și a cerut demisia sau demiterea lui Lucian Bode și chiar și USR a cerut explicații de la guvern. De partea sa, șeful guvernului și șeful statului i-au luat cumva apărarea ministrului spunând că acesta nu se afla la volanul mașinii puse legal la dispoziția sa de SPP și că deplasarea figura cumva ”pe agenda oficială”. Dar ce spun vocile din societatea civilă despre acest incident? 

Pentru reprezentanta organizației neguvernamentale Funcky Citizens, Elena Calistru, este regretabil că incidentul nu este o premieră : toată lumea a invocat, de altfel, cazul fostului ministru de interne Gabriel Oprea, judecat acum pentru uciderea din culpă a unui tânăr polițist pe care l-a folosit abuziv, spun procurorii, în deschiderea coloanei sale, care nu se deplasa în scop oficial și o făcea și în condiții meteo nefavorabile. Deși președintele Iohanis spune că ministrul Lucian Bode a folosit legal mașina de serviciu, Elena Calistru crede că poate lucrurile ar trebui să se schimbe din punct de vedere legislativ. De altfel, aceasta spune că ministrul - chiar dacă legea îi permitea șoferului său să depășească – ar fi trebuit să intervină pentru a-l tempera, lucru admis de Klaus Iohanis, care făcea apologia moderației la volan. Elena Calistru mai spune că, mai ales știind calitatea infrastructurii pe DN7 - care ar fi trebuit să fie demult autostradă- ministrul ar fi trebuit să îi ceară prudență șoferului. ”Avem o foarte mare problemă din faptul că nu am învățat aproape nimic din situații și mai dramatice cum este accidentul în care polițistul aflat în însoțirea coloanei oficiale a lui Gabriel Oprea și-a pierdut viața. Mai vorbim și de o foarte mare ipocrizie a statului român și unui reprezentant al său, aflat într-o poziție de decizie pe domeniul transporturilor și care se vede pus în fața neputinței statului de a asigura o infrastructură cum trebuie și totuși decide să nu respecte regula și să ocolească problema mare : faptul că nu avem nici în acest moment o autostradă care să lege cele două mari părți ale României”, comentează la RFI Elena Calistru.

Instructorul auto Titi Aur, expert în condusul defensiv, spune de partea sa la RFI că șoferul SPP nu a încălcat legea care le permite așa numiților ”purtători de girofar” să nu respecte regulile de circulație. Așa se întâmplă și cu șoferii de la Casa Albă DAR marea diferență e că în alte state acești șoferi au cursuri regulate care să îi pună în situații limită și să le testeze abilitatea de a evita tragediile. În România, o lege care ar impune astfel de cursuri zace în Parlament iar șoferii angajați de stat conduc după ureche și statisticile arată că așa stau lucrurile, spune Titi Aur. ”Suntem în singura țară care se consideră civilizată în care purtătorul de girofar nu face niciunfel de pregătire specială. Ce fac șoferii în această situație? Fac cum cred ei și culmea e că acești șoferi, pompieri, salvare, poliție, sunt șoferi cu multă experiență dar asta nu înseamnă că poți să gestionezi orice situație. Revenind la acceident, șoferul și-a îndeplinit misiunea și avea dreptul să facă ce a făcut dar se văd semnele clare ale lipsei de pregătire. Mai mult, asta se întâmplă aproape zilnic : poliția are 1800 de accidente anual, salvarea, aproximativ 600 de accidente, plus alte accidente SRI, SPP, care apar mai mult sau mai puțin în presă”, explică Titi Aur, invocând statistici oficiale.

Dacă s-a respectat sau nu legea, dacă ministrul era într-o deplasare oficială sau nu, toate detaliile le vor stabili procurorii de la Parchetul Militar unde a ajuns dosarul în virtutea statului de angajat SPP al șoferului. Rămâne însă latura morală, crede Elena Calistru. În opinia acesteia regulile ar trebui respectate în special de cei care le scriu și le impun. De aceea, mai spune reprezentanta Funcky Citizens, în alte state astfel de incidente atrag demisii de onoare sau măcar scuze publice pentru a nu induce ideea că există oameni deasupra legilor. ”Și politicianul occidental o mai comite și chiar de curizitate am căutat puțin pe internet pentru a vedea ce s-a întâmplat și în străinătate în situații similare însă acolo presiunea pe politicieni este foarte mare în sensul de a demisiona sau de a fi demis. Aici ar trebui să ne dorim să fim și anume în zona în care nu este nimeni fără pată dar în zona în care politicienii își asumă dacă greșesc. ”Am comis-o! Îmi voi da demisia. Nu cred că mai sunt în stare să fac asta, nu cred că mai sunt un exemplu bun”, spune Elena Calistru amintind că, recent, un artist prins conducând cu viteză și-a exprimat regretul pentru că – spunea el - știe că oamenii îl urmaresc și nu vrea să le arate că nu respectă legea.  

Să mai spunem că, potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, accidentul s-a întâmplat pe DN7, între Pitești și Râmnicu Vâlcea, aceeași porțiune de drum pe care și fostul ministru Daniel Chițoiu a omorât doi oameni în decembrie anul trecut, motiv pentru care a fost pus sub urmărire penală pentru ucidere din culpă, un argument în plus – cum spunea președintele Iohannis – să ne întrebăm dacă starea infrastructurii nu ar trebui serios dezbătută măcar în al doisprezecelea ceas.