Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se poate întâmpla în Mediterana de Est?

exercitiu.png

Exercițiu militar comun greco-francez în Mediterana, august 2020
Sursa imaginii: 
Ministerul grec al apărării via Reuters via rfi.fr

Presa internațională se arată îngrijorată de tensiunile în creștere dintre Grecia și Turcia

The Independent scrie că Turcia menține presiunea. ”Ea se abține de la provocarea unei confruntări directe cu puterile europene, Egiptul sau Israelul, dar se asigură că este în măsură a implica Statele Unite, astfel încât acestea din urmă să medieze o soluție finală.

Este aceeași strategie care a forțat Washingtonul, luna trecută, să monitorizeze încetarea focului încheiată în Libia între trupele din est ale lui Khalifa Haftar și cele de la Tripoli susținute de Turcia. ... O astfel de intervenție ar putea fi necesară pentru a rezolva un conflict grav, care ar putea determina soarta Mediteranei pentru deceniile următoare”, apreciază publicația britanică.

Christian Science Monitor remarcă ”prăpastia” dintre cei doi aliați în cadrul NATO.

Turcia se simte încorsetată de demarcațiile maritime care au fost întocmite în urmă cu aproape un secol, după primul război mondial și prăbușirea Imperiului Otoman.

Noua situație este deosebit de periculoasă și imprevizibilă, deoarece Turcia este acum mai îndrăzneață, avertizează observatorii.

Ankara și-a folosit armata cu un anumit succes în Libia și Siria și a devenit mult mai conștientă de interesele sale maritime.

În al doilea rând, sub președintele Erdoğan, Turcia urmărește o agendă extrem de naționalistă, amintind de epoca otomană.

Turcia se amestecă în Libia, Siria, Irak și Marea Egee - toate zone care aparțineau Imperiului Otoman.

Dar în ce măsură este posibil ca tensiunea să degenereze în violență?

Este din ce în ce mai plauzibil, chiar dacă încă puțin probabil, apreciază Time.

Războiul dintre doi membri NATO din Marea Mediterană ar fi un dezastru. Și, odată cu creșterea angajării militare, crește și posibilitatea escaladării accidentale.

Iar problema este că vocile moderatoare sunt puține. În ce privește Turcia, perspectivele de aderare la UE au scăzut și a devenit din ce în ce mai dificil să fie găsite stimulente de compromis pentru politicienii de la Ankara. Strategii Ankarei doresc sincer negocieri, dar e puțin probabil că le-ar putea obține dacă nu vor produce necazuri”, e de părere un expert în politica turcă, chestionat de Time.