Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul comandant al ”Khmerilor roșii” a încetat din viață în închisoare

khmer.png

Kaing Guek Eav, zis ”Douch”, torționar ”meticulos” în timpul regimului Khmerilor Roșii din Cambodgia, în fața Tribunalului special al Cambodgiei, 20 martie 2012
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Comandantul Khmerilor Roșii, cunoscut sub numele „Douch”, principalul torționar și șeful securității regimului din Cambodgia între 1975 și 1979 a decedat miercuri la vârsta de 77 ani. Acesta fusese condamnat pe viață la închisoare în anul 2012.

A fost singurul responsabil al regimului care și-a recunoscut vinovăția, înainte de a contesta sentința și de a-și reclama libertatea.

Kaing Guek Eav, cunoscut sub numele de Douch „a murit la spital”, a declarat Neth Pheaktra, purtătorul de cuvânt al tribunalului din Cambodgia, susținut de ONU pentru a-i judeca pe principalii vinovați ai regimului Khmerilor Roșii. Nicio altă informație nu a fost dată cu privire la cauzele decesului. „Acesta suferea de o boală pulmonară de mai mulți ani”, a precizat o sursă sub anonimat pentru AFP.

O personalitate ambiguă

Douch fusese fostul șef al îngrozitoarei închisori Tuol Sleng din Phnom Penh, cunoscută și sub numele de S-21, unde 15 000 prizonieri au fost torturați și executați între 1975-1979. El rămâne în istorie o personalitate ambiguă. Capabil să coopereze cu justiția și să fie cuprins de emoții în fața tribunalului în primă instanță, următoarea mișcare a acestuia a fost să declare incompetența Curții.

Personalitatea lu Douch a fost mereu controversată. Avocatul său francez, François Roux, descria sinceritatea de care dăduse dovadă acest om nerăbdător „să reintre în pas cu normalitatea” iar supraviețuitorii și acuzarea denunțau „lacrimile sale de crocodil”.

În timpul primului său proces, între martie și noiembrie 2009, acest bărbat mic de statură cu părul încărunțit și cu privirea tăioasă și-a asumat  actele de tortură, cruzimea folosită ca armă politică, execuțiile și teroarea de care a dat dovadă. „Sunt responsabil pentru acest fapte atât din punct de vedere emoțional cât și legal”, a recunoscut acesta.

Convertit la creștinism în anii 1990, acesta a adus scuze familiilor victimelor și puținilor supraviețuitori, resemnat că va primi una dintre cele mai stricte sentințe. Dar în ultima zi a procesului, a oferit un adevărat spectacol, argumentând faptul că nu a fost decât un „slujitor” al regimului și nu un înalt responsabil, susținând faptul că, în aceste condiții, cazul lui nu era de competența tribunalului.

Condamnat la 30 ani de închisoare pentru crime împotriva umanității și crime de război în 2010, el a ripostat. A renunțat la avocatul francez, angajând un avocat din Cambodgia, anume Kar Savuth, pentru a-și obține libertatea. Până la urmă a primit o pedeapsă și mai rea: închisoare pe viață.

O anumită „meticulozitate”

Douch a fost apoi martor principal în procesul celor trei lideri ai regimului Khmerilor Roșii, singurii care au răspuns pentru moartea a două milioane de persoane: șeful statului Cambodgia Democrată, Khieu Samphan, condamnat la închisoare pe viață, ideologul regimului Nuon Chea, care a primit tot închisoare pe viață dar care a decedat între timp și ministrul Afacerilor Externe Ieng Sary care a murit în timpul procesului. Douch explicase cu această ocazie faptul că politica regimului prevedea „strivirea” prizonierilor, determinându-l pe Nuon Chea să-l trateze drept un „arbore putred”.

Născut în data de 17 noiembrie 1942 într-un sat din provincia Kompong Thom, din nordul orașului Phnom Penh, Douch a fost profesor de matematică înainte de a se alătura Khmerilor Roșii în 1967. După prăbușirea regimului în 1979, acesta continuat să fie membru al mișcării, apoi a lucrat pentru organizații umanitare. După ani de zile în care s-a ascuns, a fost demascat în 1999 de către un fotograf irlandez numit Nic Dunlop și închis.

„Meticulos, conștiincios, atent să fie privit cu ochi buni de către superiorii săi”, conform psihiatrilor, torționarul a impus o administrare riguroasă a activităților din închisoare. Dar deși nu și-a negat rolul de șef al închisorii, s-a descris ca fiind un prizonier al unei doctrine, incapabil să se opună acesteia.

Și a refuzat să-și asume un rol politic în cadrul regimului Khmerilor Roșii, invocând frica de superiori pentru a-și justifica zelul. Acuzația a descris „entuziasmul și meticulozitatea acestuia în fiecare sarcină pe care o avea de îndeplinit”, „mândria” de a administra un centru de tortură și „indiferența față de suferința celuilalt”.

Etnologul francez François Bizot, prizonierul lui Douch pentru trei luni în 1971, a declarat că torționarul era „de o sinceritate extraordinară”, „pregătit să-și dea viața pentru revoluție”.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24