Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lukașenko susține că otrăvirea lui Alexei Navalnîi este o „falsificare" occidentală

Aleksandr Lukașenko

Preşedintele Belarusului spune că deţine proba că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost "falsificată" de occidentali, pentru a descuraja Moscova să intervină în țara lui, zguduită de o puternică mişcare de contestare.

Declarația lui Aleksandr Lukașenko vine după anunţul cancelarului german Angela Merkel, care a spus că, Navalnîi, spitalizat la Berlin în comă, după ce i s-a făcut rău într-un avion în Siberia, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Țările occidentale au făcut presiuni asupra Moscovei să dea explicații, dar Kremlinul a răspuns că nu vede "niciun motiv" pentru a acuza statul rus şi a cerut să nu se tragă "concluzii grăbite" în privința otrăvirii principalului adversar politic al lui Vladimir Putin.

Aleksandr Lukaşenko susține că serviciile sale de informaţii au "interceptat" un apel telefonic între Varşovia şi Berlin, care probează faptul că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este o "falsificare".

El a spus și că va transmite transcrierea acestui apel către serviciile de securitate ruse.

Amintim, Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, este de 26 în fruntea Belarusului, dar acum se confruntă cu o mişcare de protest ce contestă realegerea lui în scrutinul din 9 august, pe care opoziţia e consideră ca fiind "frauduloase".

De asemenea, şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR) - Serghei Narîşkin, a declarat tot joi că Moscova nu poate exclude posibilitatea ca forţe speciale occidentale să fie în spatele otrăvirii opozantului Navalnîi, a relatează RIA Novosti, preluată de Reuters.

Narîşkin spune că nu s-au găsit urme de otravă de către medicii ruşi, după ce Alexei Navalnîi s-a îmbolnăvit luna trecută în Siberia.