Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu Trump, de ce ne-am temut n-am scăpat--interviu cu David Gordon

gordon2.jpg

David Gordon, consultant pe probleme globale și fost președinte al grupului washingtonian de expertiză Eurasia

David Gordon este consultant pe probleme globale și fost președinte al grupului washingtonian de expertiză Eurasia. El a funcționat, mai bine de un deceniu, la cele mai înalte nivele decizionale ale statului american: director al departamentului de strategie și planificare din Ministerul de Externe între 2007 și 2009, vice-președinte al Consiliului Național de Informații din 2004 până-n 2007, director al Oficiului Pentru Probleme Transnaționale la CIA, unde a fost, din 1998, și expert în macro-analiză economică și geopolitică.

Opoziția la Trump înlăuntrul partidului Republican s-a manifestat din primele săptămâni ale campaniei prezidențiale din 2016 și a crescut numeric și în intensitate de atunci încoace, pe măsură ce caracterul, temperamentul și nivelul de competență al ocupantului Casei Albe au devenit evidente în țară și în lume. În august 2016, David Gordon se află printre cei cincizeci de semnatari, toți foști înalți demnitari Republicani, ai scrisorii deschise de repudiere a celui ce avea să devină, cîteva luni mai tîrziu, liderul lumii libere. 

Grupul inițial anti-Trump, a revenit luna trecută cu un nou mesaj public, mult mai aspru decît cel de acum patru ani, în care direcțiile de atac sunt zece, de la "degradarea reputației globale și influenței morale a Americii" și "subminarea domniei legii",  la "dezonorarea instituției prezidențiale" și "punerea în pericol a siguranței naționale" prin politizarea unor  instituții-cheie ale statului.  În 2016, toate acestea erau doar potențialități, mulți sperînd că Trump se va ridică la înălțimea funcției, va  evolua. N-a evoluat, funcția n-a făcut decât să-i accentueze defectele, cu rezultatele tragice, sanitare, economice, rasiale, pe care întreagă lume le știe. 

Cei 50 care acum patru ani trăgeau semnalul de alarmă, descriindu-l pe Trump că "inapt și inept", "lipsit de onestitate, "neancorat" în principiu sau o viziune coerentă asupra lumii, "lipsit de caracterul, valorile și experiență necesare funcției", n-au fost ascultați înlăuntrul partidului Republican, n-au putut opri ascensiunea lui Trump. Încearcă încă o dată, cu forțe noi din toate Administrațiile Republicane de la Reagan încoace, să avertizeze că încă un mandat ar periclita prestigiul internațional, statura morală și diplomatică a țării, însăși democrația americană.

David Gordon:  Convenția partidului Republican a fost, în linii mari, cum ne-am așteptat, întrucât fusese structurată pentru a energiza și mobiliza baza partidului. Trump a putut profita de imaginile tulburărilor urbane pentru a argumenta că el singur este "legea și ordinea". Va rămîne, pînă la scrutinul din noiembrie, unul dintre argumentele sale forte. Convenția i-a imprimat un mic impuls, dar are de recuperat un deficit de imagine, mare pe plan național, mult mai redus în statele-cheie care vor decide rezultatul alegerilor.

Rep.:  Deficitul e acolo mult mai redus printre altele pentru că, așa cum s-a văzut la Convenție, partidul Republican trumpificat a reușit să impună o realitate alternativă. Pe de altă parte, opoziția din interiorul partidului prezidențial ia amploare, și ați decis să fiți iarăși în primele rânduri.

David Gordon:  Pentru mine această decizie n-a fost prea dificilă. Acum patru ani, eram unul dintre semnatarii scrisorii deschise a unui grup de foști oficiali Republicani, scrisoare care scotea în evidență atitudinea nepotrivită a lui Trump, narcisismul său hipertrofiat, și anticipa că nu va ști să conducă o politică externă care să slujească interesul național mai presus de cel politic personal. Ne temeam de incoerența și de absența strategiei; de ce ne-am temut, n-am scăpat. Subliniam de asemenea, în scrisoarea din 2016,  importantă echilibrului, a alianțelor, a efortului diplomatic suținut, a unei politici de angajament global--toate absente în următorii patru ani. Una dintre diferențele între cele două declarații publice este că de asta dată noi, foștii demnitari Republicani, ne declarăm susținerea pentru Joe Biden. Scrisoarea de acum patru ani anunță doar că nu vom vota pentru Trump.

Rep.:  E o diferența majoră, care exprimă un grad mult mai înalt de neliniște. Care sunt motivele?

David Gordon:  Aș menționa două-trei aspecte principale. Trump are o părere extrem de negativă despre instituții și tratate internaționale. A repudiat un număr de înțelegeri privind controlul armamentelor, a părăsit acordul de la Paris privind climatul, și este pe cale să retragă America din Organizația Mondială a Sănătății. Neparticiparea la eforturile comune de rezolvare a problemelor umanității a făcut că Statele Unite să nu mai fie în joc, deci să nu-și mai poată promova cu adevărat interesele, valorile și idealurile. Al doilea aspect este că Trump nu vede cu ochi buni alianțele, NATO și cele asiatice. Al treilea aspect este hiper-personalizarea relațiilor bilaterale, în special afinitatea pentru a serie de lideri autoritari, în primul rînd Putin al Rusiei.

Rep.:  Ce-ar însemna încă patru ani cu Trump  în materie de politică externă?

David Gordon:  Ar însemna posibilitatea unei supralicitări a competiției, a  sumei-zero în relația cu China și, la fel de îngrijorător, neglijarea  alianțelor Statelor Unite. Pericolul ar crește mult.  Am putea înstrăina membri-cheie ai alianțelor noastre, Germania de pildă, față de care Trump a adoptat o postură excesiv de agresivă, similară celei față de Uniunea Europeană în ansamblul său. Sunt extrem de îngrijorat și de ce-ar putea aduce următorii patru ani în materie de comerț, dacă se pun în aplicare noi măsuri protecționiste.

Rep.:  Opoziția la Trump înlăuntrul partidului său nu încetează să crească. Cei cincizeci de acum patru ani sunt acum sute, organizați în grupuri de acțiune politică și publicitară. Opoziția intra-partinică a organizat, concomitent cu Convenția oficială, o Convenție a Principiilor Fondatoare în care mesajul anti-Trump s-a auzit clar și răspicat. Ce efect va avea această contestație mulți-dimensionala asupra campaniei și alegerilor din noiembrie?

David Gordon:  E una dintre necunoscute. Părerea americanilor despre Trump este extrem de consolidată: 90% și-au format o părere despre el. Vizăm deci restul de 10%, nehotărâții: conservatori mai tradiționali, votanți din suburbii, nemulțumiții de caracterul lui Trump. Acest grup este în joc, spre el ne îndreptăm toată atenția.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 
Ascultă aici interviul cu David Gordon, consultant pe probleme globale și fost președinte al grupului washingtonian de expertiză Eurasia