Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 100 de europarlamentari cer sancțiuni contra Rusiei pentru cazul Navalnîi

navalnii.png

Alexei Navalnîi în timpul unui miting la Moscova, 24 februarie 2019
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Peste 100 de membri ai Parlamentului European solicită sancţiuni împotriva celor responsabili de atacurile contra reprezentanţilor opoziţiei şi jurnaliştilor din Rusia, după otrăvirea politicianului Aleksei Navalnîi, transmite vineri agenția dpa citată de Agerpres.

Într-o scrisoare deschisă adresată şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, eurodeputaţi din mai multe grupuri politice cer o ''anchetă integrală şi transparentă'' asupra cazului Navalnîi.

''Totuşi, rămânem extrem de sceptici că autorităţile ruse doresc să ancheteze contextul real al acestei infracţiuni'', susţin semnatarii scrisorii, amintind de cazurile Ana Politkovskaia şi Serghei Skripal.

În prezent, Aleksei Navalnîi se află în comă la un spital din Berlin.

Autorităţile germane afirmă că testele toxicologice au dovedit că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Noviciok, dezvoltat de armata fostei Uniuni Sovietice. Kremlinul a negat că are vreo implicare în acest caz.

Borrell a subliniat joi seara posibilitatea de a lua măsuri suplimentare ca răspuns la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. El a ameninţat deschis Rusia cu adoptarea unor sancţiuni, insistând că folosirea armelor chimice este ''complet inacceptabilă în orice circumstanţe''.

''Uniunea Europeană cere un răspuns internaţional comun şi îşi rezervă dreptul de a trece la acţiuni corespunzătoare, printre care măsuri restrictive'', a spus şeful diplomaţiei europene.

Într-o reuniune la nivel de ambasadori, Consiliul Nord-Atlantic dezbate vineri acest dosar, dar măsurile concrete sunt puțin probabile, comentează dpa.

Pe de altă parte, Comitetul de anchetă din Rusia i-a solicitat uneia dintre filialele sale din Siberia să investigheze posibilitatea ca cineva să fi încercat să îl asasineze pe Aleksei Navalnîi, a relatat vineri agenţia de presă rusă RIA.

Germania a afirmat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu agentul toxic Noviciok şi a cerut pedepsirea autorilor. Până în prezent, Rusia nu a lansat o anchetă penală, susţinând că până în prezent nu există dovezi ale unei infracţiuni.