Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi ani de la expulzarea profesorilor turci. Sandu:”Dodon și Plahotniuc, vinovații principali ai deportării ilegale”

poza_fete.jpg

Șapte profesori turci au fost reținuți și expulzați de pe teritoriul R.Moldova. 6 septembrie, 2018
Image source: 
jc.md

Astăzi, se împlinesc doi ani de la reținerea și expulzarea a șapte profesori turci de pe teritoriul R.Moldova. Până în prezent, nimeni nu a fost pedepsit pentru acest lucru. Fostul premier moldovean, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, afirmă că șeful statului, Igor Dodon, dar și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar fi principalii vinovați ai deportării celor șapte profesori turci. Din cauza lor, susține Sandu, acum doi ani, profesorii turci ”au fost răpiți din casele lor de agenți ai statului și deportați spre a fi închiși în temnițele turcești”. La rândul său, directorul adjunct al liceelor ”Orizont”, Umit Oz, declară că acum doi ani s-a produs o tragedie, pentru familiile lor și pentru societate. 

”Dodon și Plahotniuc sunt vinovații principali ai deportării ilegale a celor șapte profesori. Din cauza lor, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, în acest caz. Despre ce valori ale familiei vorbește Dodon, când el a distrus șapte familii? Despre ce valori tradiționale, despre ce lege a ospitalității vorbește Dodon, când el a dat afară de pe pământul nostru șapte oameni care-și făceau meseria cu cinste și pe care-i găzduiam? Ca un laș, Dodon s-a spălat pe mâini de orice răspundere”, susține liderul PAS, Maia Sandu.

Fostul premier moldovean mai spune că nimeni nu a putut justifica această gravă încălcare a drepturilor omului. ”Nimeni din cei responsabili nu și-a cerut iertare pentru șapte familii distruse, pentru copiii rămași fără tată. Iar fostul director al SIS, Vasile Botnari, omul care îndeplinea toate indicațiile lui Plahotniuc a fost luat sub protecție de Dodon, pe care-l servește cu devotament”.

Maia Sandu, care și-a anunțat candidatura pentru prezidențiale, promite că în calitate de președinte va afla adevărul despre vinovații acestei tragedii și dă asigurări că cei responsabili de răpirea profesorilor vor răspunde în fața legii.

Director adjunct ”Orizont”: ”Acum doi ani s-a produs o tragedie. Colegii încă mai sunt închiși și nu cunoaștem dacă în timpul apropiat se va schimba ceva”

Directorul adjunct al liceelor ”Orizont”, Umit Oz, citat de IPN, a declarat că acum doi ani s-a produs o tragedie, pentru familiile lor și pentru societate. Umit Oz a menționat că, colegii încă mai sunt închiși și că nu cunoaște dacă în timpul apropiat se va schimba ceva.”Sperăm totuși că într-o zi vor fi eliberați, sănătoși și să nu mai aibă vreo problemă. Mai ales acum în contextul COVID-19. Știți care este situația în lume, dar mai ales în Turcia. Ne facem griji pentru sănătatea lor. Sperăm să-i vedem sănătoși”.

Totodată, Umit Oz spune că este îmbucurător faptul că Republica Moldova a recunoscut cele întâmplate și a achitat sumele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum și faptul că unele autorități au ieșit public și au condamnat cele întâmplate. Directorul mai precizează că își dorește ca cei care au făcut acest lucru și au fost implicați în aceste fapte, să fie trași la răspundere.

Acum un an, Maia Sandu, în calitate de prim-ministru al R.Moldova, declara că există probe care demonstrează că deciziile abuzive legate de expulzarea profesorilor turci au fost luate de fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari și de fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga. 

La 6 septembrie 2018, angajați ai liceului moldo-turc ”Orizont” au fost reținuți de reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior expulzați de pe teritoriul R.Moldova. SIS a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”. Zeci de părinți, elevi, profesori au protestat atunci în fața Parlamentului, cerând eliberarea urgentă a angajaților liceului moldo-turc. Totodată, mai mulți eurodeputați, printre care și Monica Macovei, au solicitat eliberarea conducerii liceului ”Orizont”, reținută abuziv. Amnesty International Moldova a cerut autorităților centrale ”investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de angajații liceului moldo-turc”.

Expulzarea profesorilor turci a avut loc înaintea vizitei lui Recep Erdogan la Chișinău. La mijlocul lunii octombrie 2018, președintele Turciei a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii Președinției, instituție devastată în timpul protestelor din 2009, dar restaurată din banii Turciei. Șapte milioane de euro a fost suma donației pe care a făcut-o Turcia, iar multe voci spun că expulzarea profesorilor a fost răsplata lui Dodon pentru reabilitarea instituției prezidențiale. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacțiile la doi ani de la expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R.Moldova