Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri Brexit: "Marea Britanie nu va deveni un stat client al UE"

frost_barnier.jpg

David Frost (stânga) și Michel Barnier
David Frost (stânga) și Michel Barnier, sunt negociatorii șefi ai UK, respectiv UE
Sursa imaginii: 
Reuters

Negociatorul-șef al Marii Britanii, David Frost, a declarat că UK nu va deveni "un stat client” în temeiul oricărui acord comercial post-Brexit încheiat cu Uniunea Europeană. Șansele ca după 1 ianuarie 2021 să nu se ajungă la un acorud UK - UE au sporit considerabil.

Înaintea celei de-a opta și ultima rundă de discuții programate cu UE săptămâna următoare, Frost a spus că Marea Britanie "nu va face compromisuri cu privire la elementele fundamentale ale controlului asupra propriilor legi”.

"Nu vom fi un stat client", a declarat el duminică într-un rar interviu acordat duminicalului eurosceptic Mail  on Sunday, pe fondul blocării negocierilor aproape de final.

"Nu vom accepta dispoziții care să le ofere controlul asupra banilor noștri sau asupra modului în care putem organiza lucrurile aici în Marea Britanie și care nu ar trebui să fie controversate", a adăugat Frost.

"Asta înseamnă să fii o țară independentă, asta a votat națiunea britanică și așa se va întâmpla la sfârșitul anului, oricum ar fi", a adăugat el.

Ministrul de externe Dominic Raab a acuzat UE de standarde duble, spunând că Marii Britanii i se cer reglementări suplimentare față de alte state care au încheiat tratate de comerț liber cu Uniunea.

Sprijin pentru Barnier

Între timp, Franța a negat că negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, ar fi pe punctul de a fi exclus de liderii UE într-o încercare de a ieși din impas în negocierile comerciale, așa cum a relatat ziarul britanic Daily Telegraph.

Clement Beaune
Ministrul afacerilor europene al Franței, Clement Beaune, a exprimat sprijin deplin pentru negociatorul șef al UE, Michel Barnier
Sursa imaginii: 

Parafrazând un faimos slogan britanic din cel de-al doilea război mondial, ministrul afacerilor europene Clement Beaune a scris pe Twitter sâmbătă: "Păstrează-ți calmul și susține-l pe Michel Barnier”.

"Fără îndoială că este umorul britanic cu care este obișnuit Telegraph: Evident, sprijin deplin pentru Michel Barnier și mandatul său! #Fakenews", a adăugat Beaune într-un al doilea tweet referitor la articolul din Telegraph.

Ziarul londonez scrisese vineri că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va pregăti calea pentru ca liderii statelor UE să intervină în discuții.

Șansele ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord comercial au crescut brusc, deoarece negocierile au fost amenințate de insistența Londrei în special cu privire la autonomia deplină asupra planurilor sale de ajutor de stat, potrivit negociatorilor și diplomaților.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, dar rămâne într-o fază de tranziție în cadrul căreia normele UE se aplică încă până la 31 decembrie, după care fie intră în vigoare un nou regim comercial, fie se va trece la normele stabilite de Organizația Mondială a Comerțului în lipsa unui acord negociat.