Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua în care Mihai I a fost uns rege și în care Carol al II-lea a plecat în ultimul exil

regele_mihai.jpg

Regele Mihai depunând jurământul, 6 septembrie 1940
Sursa imaginii: 
Familia Regală a României

S-au împlinit exact 80 de ani de când Regele Mihai I s-a urcat a doua oară pe tronul României. Cea de-a doua domnie a început sub auspicii complet nefavorabile. Izbucnise Cel de-al Doilea Război Mondial, România pierduse teritorii însemnate, iar regimul autoritar al Regelui Carol al II-lea fusese înlocuit de dictatura legionară condusă de generalul Ion Antonescu.

La începutul lui septembrie 1940, România se afla într-o situație fără ieșire: principalele state aliate ale sale de până atunci, Cehoslovacia, Polonia, Franța, fuseseră ocupate de Germania nazistă, iar Iugoslavia, celălalt aliat important, era condusă de un guvern pro-german. România fusese deja constrânsă să cedeze Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța în favoarea Uniunii Sovietice, iar Transilvania de Nord, Ungariei.

În acest context, Adolf Hitler făcea presiuni pentru a înlocui regimul autoritar al lui Carol al II-lea, un rege pro-englez și pro-francez, cu o dictatură de extremă-dreapta în toată regula, condusă de oamenii fideli naziștilor. Cei agreați de Adolf Hitler aveau să fie generalul, la vremea aceea, Ion Antonescu și Garda de Fier, formațiune violent antisemită, totalitară, care adoptase crima drept mijloc de luptă politică.

În septembrie 1940, Ion Antonescu l-a silit pe regele Carol al II-lea să abdice la doar o zi după ce regele îi încredințase generalului respectiv puteri depline, pentru a salva România. Carol al II-lea a plecat atunci în ultimul său exil, care s-a încheiat odată cu moartea sa, în 1953.

Pe tronul României a urcat, din nou, fiul său, Regele Mihai I, care nu împlinise, încă 19 ani. Era cea de-a doua domnie  a lui Mihai I, pentru că el mai domnise și între 1927-1930, imediat după moartea bunicului său Regele Ferdinand I. Însă prima lui domnie lui fusese marcată de tutela unui consiliu de regență, pentru că Mihai era minor.

De data aceasta, Mihai I era un rege care domnea simbolic și care nu avea, în realitate, nicio putere. Martorii oculari relatează că în dimineața zilei de 6 septembrie 1940, la Palatul Regal au venit Patriarhul ortodox Nicodim și prim-ministrul Ion Antonescu. Regele Mihai I a depus jurământul pe o cruce adusă de Patriarhul Nicodim, în timp ce, într-o încăpere alăturată, Carol al II-lea își făcea bagajele. După ceremonia simplă, cei prezenți au mers la Catedrala Patriarhală unde Nicodim a oficiat o liturghie, iar Mihai I s-a împărtășit. După aceea, patriarhul l-a uns pe Regele Mihai I cu mirul sfințit în Joia Mare a acelui an și l-a încoronat cu coroana de oțel a României.

La doar câteva ore după, Carol al II-lea pleca în exil, iar Regele Mihai rămânea singur într-un palat regal pustiu și la cheremul dictatorului Ion Antonescu. Primul gest pe care Antonescu l-a făcut a fost să cedeze Cadrilaterul Bulgariei, în care se afla mult-iubitul Balcic, al Reginei Maria. Cea de-a doua domnie a lui Mihai a ținut până în 30 decembrie 1947, când a fost silit de comuniști să abdice.

 

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 7 septembrie 2020