
Politică
Irlanda de Nord: subiectul prin care Londra înfurie UE
5d91fa47-b571-8f49-93bf-f27485b47bfe.jpg

Bruxelles nu poate accepta ca Londra să acorde ajutoare de stat companiilor britanice stabilite în Irlanda de Nord care rămâne parte a pieței comune.
Ceea ce a anunțat partea britanică referitor la acest subiect contravine total regulilor de concurență europene.
Comisia Europeană, într-o ultimă încercare de dialog, spune că este vorba de o problemă de încredere întrucât implementarea totală a protocolului privind Irlanda de Nord ține de respectarea dreptului internațional.
Protocolul, îndelung negociat, este anexat Acordului de Retragere și prevede menținerea Irlandei de Nord în Uniunea Vamală pentru o perioadă de timp. In acest fel se evită problemele de liberă circulație a bunurilor cu vecina Irlanda și deci cu UE.
Apoi, britanicii- care nu-și doresc a fi „un stat vasal al UE” – vor autonomie completă privind și ele mai mici detalii (calitatea apelor și a apelor de scăldat a fost de exemplu menționată) și resping în bloc normele impuse pâna acum de UE.
Autonomie totală: iată ce promite negociatorul David Frost care, în ciuda afirmațiilor presei britanice, va continua să negocieze cu omologul său european Michel Barnier.
Data de închidere a negocierilor a fost fixată de Londra pentru 15 octombrie, un termen prea scurt având în vedere că până acum mai nimic nu s-a realizat în aceste discuții. Londra nu dorește un acord de liber schimb cu UE, iar Bruxelles se pregătește de implementarea planului de rezervă.
Acesta stabilește 14 masuri aplicabile într-un numar redus de domenii, cele ce vor fi foarte afectate. Printre acestea se numără serviciile financiare, vămile, transportul aerian și politica de mediu.