Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul României în Belarus a vizitat o reprezentantă a opoziției - Svetlana Aleksievici

svetlana_aleksievici.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

Ambasadorul României la Minsk - Viorel Moșanu, a mers miercuri dimineaţă să viziteze, alături de colegi din Uniunea Europeană, una din reprezentantele opoziţiei din Belarus, scriitoarea Svetlana Aleksievici, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ambasadorul român a vorbit în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, alături de omologul său spaniol - Arancha Gonzalez Laya, care a intervenit online.

"Aţi menţionat Belarus. Pentru că vorbim de încălcări ale drepturilor omului, azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei - Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive", a spus şeful diplomaţiei române la Minsk.

Svetlana Aleksievici este scriitoare și jurnalistă, născută în Belarus și a primit premiul Nobel pentru Literatură în 2015.

Opera ei documentează mărturii ale adulţilor care în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii ("Ultimii martori"), ale soldaţii sovietici din războiul din Afganistan ("Soldaţii de zinc"), ale femeilor ce au luptat în al Doilea Război Mondial ("Războiul nu are chip de femeie") sau ale supravieţuitorilor celei mai mari catastrofe nucleare din istorie ("Dezastrul de la Cernobîl").

Svetlana Aleksievici este una din opozantele regimului de la Minsk, condus de Aleksandr Lukașenko.