Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Britanic a publicat proiectul de lege care revizuieste acordul Brexit

Marea Britanie a publicat miercuri un proiect de lege care revizuiește parțial angajamentele asumate în ieșirii din Uniunea Europeană, ceea ce constituie o încălcare asumată a dreptului internațional, anunță AFP.

Proiectul în cauză privește piața internă britanică și modifică în special protocolul nord-irlandez, care vizează evitarea revenirii la o graniță fizică pe insula Irlandei, la capătul perioadei de tranziție post-Brexit, în luna decembrie, în timpul căreia Regatul Unit este încă supus regulilor UE.

 Ursula von der Leyen - șefa Comisiei Europene, a reacționat imediat, afirmând că proiectul de lege ar "încălca dreptul internațional și ar submina încrederea" între cei doi parteneri.

Ea spune, într-un tweet, că este "foarte preocupată de anunțurile guvernului britanic privind intențiile de a încălca acordul de retragere". din UE. Aceasta a citat formula latină "pacta sunt servanda" - „convențiile trebuie respectate".

Premierului Boris Johnson declară ca aceste modificări vizează să "garanteze fluiditatea și securitatea pieței interne britanice".

Varianta inițială a textului, protocolul nord-irlandez, vrea să garanteze absența unei granițe fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE, și să evite reapariția tensiunilor în această regiune însângerată timp de 30 de ani până la semnarea acordului de pace din „Vinerea Sfântă", în 1998.

„Ideea este de a proteja țara noastră împotriva interpretării extreme sau iraționale a protocolului, care ar putea conduce la o graniță în marea Irlandei de o manieră care, în opinia mea, ar fi dăunătoare interesului acordului din Vinerea sfântă și dăunătoare păcii în țările noastre", a mai declarat Boris Johnson.