Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fost avocat al președintelui: Trump se vrea autocrat, președinte pe viață ca Putin

disloyal.jpg

Cartea de memorii a lui Michael Cohen, NELOIAL: Povestea Adevărată a Fostului Avocat Personal al Președintelui Trump.
Image source: 
editura Skyhorse

Cartea de memorii a lui Michael Cohen, NELOIAL: Povestea Adevărată a Fostului Avocat Personal al Președintelui Trump, apărută la editura Skyhorse, este încă o tentativă de portret al unui președinte american cum n-au mai fost. Autorul are avantajul proximității: vreme de 12 ani, până-n 2018, s-a aflat în centrul decizional al imperiului de afaceri trumpian, în anturajul imediat al lui Trump însuși, pentru care a executat misiuni dintre cele mai delicate. "Eram de 50 de ori pe zi în biroul lui Trump", scrie Michael Cohen, care pentru faptele comise la ordinul președintelui și încercarea de a le tăinui în mărturie parlamentară a fost condamnat, în decembrie 2018, la trei ani de închisoare.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează din SUA:

 

 

Michael Cohen a fost un executant.

Slujitor, între 2007 și 2018, al unui om care nu merită, Donald Trump.

A recunoscut-o fostul avocat al președintelui când era prea târziu, la 27 februarie 2019, în mărturie parlamentară.

„Recunosc, cu durere, că am fost mânat de ambiție, că mi-am ignorat conștiința din loialitate pentru un om. Îmi pare rău. E de necrezut că m-am lăsat convins să fac lucruri pe care le știam complet greșite. Mă aflu aici pentru a-mi cere iertare”.

Când comitea acel act public de căință Michael Cohen era deja condamnat pentru sperjur în solda lui Trump și o serie delicte bancare și fiscale datând din existența sa pre-trumpiană de om de afaceri, era radiat din baroul newyorkez, și era programat să se prezinte, două luni și ceva mai târziu, la Otisville, statul New York, pentru a începe executarea sentinței de trei ani închisoare.

Se află în arest la domiciliu de la 21 mai curent, din cauza epidemiei de Covid-19.

„Sunt falitul faliților, și pentru ce? Nu mai am dreptul de a profesa, am pierdut afacerile, banii, fericirea familiei”.

Acesta este, în necruțătorul univers trumpian, prețul loialității oarbe. Nici o mizerie, nici un matrapazlâc mai prejos de Michael Cohen când porunca venea de la Trump. Mânjirea prin interpuși mediatici a rivalilor Republicani trumpieni, stimularea pecuniară a tăcerii unor țiitoare prezidențiale precum Stormy Daniels - actriță porno - și Karen McDougal, tratative sub pecetea tainei pentru un mirobolant proiect imobiliar moscovit marca Trump, toate erau parte a trudei zilnice în Turnul Trump din Manhattan.

Trudă și doze mari de tăcere complice când se țesea acolo, și în alte locuri, păienjenișul influențării și fraudării de către Rusia a alegerilor din 2016.

„Am acționat la ordinul și în beneficiul domnului Trump. El și-a înșelat nevasta. Eu sunt doar fraierul care a plătit 130.000 de dolari pentru a ține idila cu Stormy Daniels sub obroc. Am făcut-o ca să-l protejez. De ce sunt singurul pedepsit? Mi-am recunoscut vinăa E vremea ca și ei, Trump și fiii săi, să-și primească pedeapsa”.

Pedeapsa pentru Trump, familia și concernul său, așteaptă sub sabia lui Damocles a multiple anchete într-o sumedenie de jurisdicții. În multe dintre spețe, fostul său avocat va compărea ca martor, motiv pentru care gama dezvăluirilor din carte are intervale lipsă.

În ce s-a adjudecat deja - parțial sau total doar viitorul o va stabili - Michael Cohen aduce context, și un prețios efect de proximitate.

„Donald Trump n-a crezut nici o clipă că va câștiga în 2016. Nici n-a vrut să câștige. Campania a conceput-o ca pe o campanie publicitară, cea mai mare din istoria politicii. Era gândită ca marketing, pomovarea mărcii Trump în toată lumea”.

În imaginarul trumpian, Putin era cheia acestei operațiuni de auto-promovare, izvor nesecat de fonduri, stăpânul întregii averi a Rusiei, cel mai bogat om al pământului.

Între Trump și Putin erau deci banii, sau posibilitatea lor.

„Trump crede că oligarhii ruși sunt doar pioni ai lui Putin, care-i ține sub cizmă pe toți. Trump e obsedat de acest fel de putere”.

În toamna lui 2015, Cohen este expediat la Moscova pentru a negocia un zgârie-nor Trump de 120 de etaje în Piața Roșie, cu hotel cinci stele și finisaje design Ivanka Trump, restaurante, magazine de lux, 230 de apartamente luxoase pentru oligarhi și alți potentați, totul încununat, în semn de obediență, cu un penthouse gratuit pentru Vladimir Putin.

Trump a mințit despre acest miraj, și n-a avut de pătimit; Michael Cohen i-a ținut isonul, și s-a ales cu al 9-lea cap de acuzare al palmaresului saă de martir al cauzei trumpiene, pentru sperjur în mărturie senatorială.

„Ultimele trei cărți despre Trump, a nepoatei sale Mary Trump, cea scrisă de Stephanie Winston Wolkoff, apropiată a primei-doamne, și cartea mea, alcătuiesc un soi de tripletă a adevărului. Toate arată în aceeași direcție: Trump e total lipsit de empatie, nu-i pasă ce spune, nu-i pasă pe cine lovește, atâta vreme cât câștigătorul este el”.

Noi umbre la un portret deja conturat. Rasist, urându-l din invidie pe Obama, amoral, împătimit de bani, de sfântul profit, singura sa religie.

Îndată după victoria din 2016, povestește Michael Cohen într-unul dintre cele mai picante episoade ale cărții, vine la Trump, întru binecuvântare, un grup de păstori neoprotestanți, dintre cei care-l socotesc un dar de la D-zeu. Pleacă alaiul, Trump se întoarce către avocatul său și-i spune, "îți vine-a crede că oamenii pot să creadă în astfel de prostii"?

Michael Cohen mărturisește că a scris cartea pentru acești credincioși, pentru cei care-l urmează pe Trump cu fervoare cultică. Speranța sa, naivă probabil, fiind că șocul adevărului îi va trezi în ceasul al 12-lea.

„Puterea pe care o are i s-a urcat la cap. Vrea să fie un autocrat, președinte pe viață ca Putin sau Kim Jung Un. N-are chef să candideze. De asta repetă, "încă 12 ani, încă 12 ani". Nu glumește, e foarte serios. Donald Trump n-are simțul umorului”.