
Politică
Cine sunt cele trei femei care îi dau coșmaruri lui Lukașenko?
femei_belarus.png

„O prostuță” Așa a calificat-o Aleksander Lukașenko pe opozanta bielorusă, Svetlana Tikanovkaïa, la începutul lunii august. Însă președintele nu a luat în considerare determinarea și forța de mobilizare a fostei canditate la prezidențiale. Refuzând să-și recunoască înfrângerea în cadrul alegerilor prezidențiale din 9 august în fața președintelui ”reales” (alegeri pe care le consideră frauduloase), candidata, determinată să-l înlăture pe președintele Belarusului aflat la putere de 26 ani, a mobilizat sute de mii de manifestanți care participă de atunci la marșuri în fiecare duminică pe străzile din Minsk.
Svetlana Tikanovkaïa, 37 ani, o femeie casnică fără experiență politică, a preluat pozița centrală a opoziției în ultimul moment după încarcerarea soțului ei, bloggerul Sergueï Tikhanovsk, în plină campanie prezidențială.
După această reușită neașteptată, fosta profesoară de engleză s-a aliat cu două alte femei: Veronika Tsepkalo și Maria Kolesnikova. Prima este partenerea lui Valery Tsepkalo, a cărui candidatură a fost respinsă primăvara trecută. A doua a intrat în luptă după arestarea lui Viktor Babaryko, fost bancher, pentru care aceasta lucra pe post de director de campanie. Un trio care îi dă coșmaruri celui care se consideră președintele pe viață al țării.
Două exiluri forțate și o arestare
Un angajament riscant. În timpul campaniei nu au fost văzute de președintele misogin Aleksander Lukașenko drept o amenințare, însă în cele din urmă, Svetlana Tikhanovskaïa și Veronika Tsepkalo au fost forțate să plece în exil în Lituania, respectiv Rusia. În ceea ce o privește pe a treia, Maria Kolsnikova, a fost arestată luni de către autoritățile bieloruse în circumstanțe neclare.
Polițiștii de frontieră bileoruși afirmă că responsabila politică care ar fi încercat să fugă marți în Ucraina a fost „aruncată din mașină” de către doi ”colegi politici” care voiau să se debaraseze de ea. O versiune negată de către ministrul de Interne, conform căruia Maria Kolesnikova ar fi opus rezistență, refuzând să fie exilată cu forța.
Conform agenției Interfax-Ucraina, femeia și-ar fi rupt pașaportul înainte de graniță pentru a opri demersul. După aceea, a fost arestată. Apropiații săi au semnalat dispariția acesteia luni, afirmând că ar fi fost luată împotriva voinței ei în vehicul.
Maria Kolesnikova, 38 ani, este membru al Consiliului național de coordonare, organul care, în principiu, ar trebui să negocieze cu regimul. Aceasta tocmai făcuse un nou pas în politică, anunțând în data de 31 august crearea unui nou partid numit „Împreună”.
Două femei în fruntea manifestațiilor
Din Lituania, Svetlana Tikhanovskaïa a răspuns imediat la arestarea colegei sale, cerând eliberarea ei cât mai repede și denunțând o „situație absolut inacceptabilă” în Belarus unde actele de intimidare se multiplică.
Numeroase nume din opoziție, membri sau nu din Consiliul de Coordonare, au fost constrânse să plece în exil sau au fost incarcerați în ultimele săptămâni. O altă figură feminină, Olga Kovalkova, membru al acestui organ la fel ca și Maria Kolesnikova, a povestit că a fost transportată cu forța în Polonia la sfârșitul lunii august, după câteva zile la închisoare.
Femeile joacă un rol major în contestarea realegerii președintelui Lukașenko. Din 9 august, acestea nu ezită să se plaseze în fruntea manifestațiilor pacifiste și intervenind uneori direct în fața forțelor speciale.
În culise, femeile transmit mesaje cu privire la adunări și confecționează acest faimos drapel roșu și alb, devenit simbol al opoziției bieloruse. Imaginile în care apar mai multe dintre opozante au devenit virale pe rețelele sociale și contribuie la promovarea mișcării. Într-unul dintre videourile cele mai populare observăm o militantă în vârstă de 70 ani opunându-se forțelor de ordine care îi confiscaseră drapelul.
Interogată de cotidianul Ouest-France, cercetătoarea Katsiaryna Shmatsina de la Centrul bielorus de analiză strategică (BISS), spune că prezența femeilor „pune dificultăți regimului care încearcă să-i prezinte pe manifestanți drept că ”grupări radicale”, care ar dori să distrugă clădirile guvernului și să terorizeze populația”.
Dar totodată, „în fața cruzimii disperate de care dă dovadă regimul, aceste femei nu sunt în siguranță. Nimeni nu este în siguranță într-o țară unde nu există stat de drept”. Rămâne de văzut dacă arestarea îngrijorătoare a Mariei Kolesnikoya va diminua elanul politic al femeilor din Belarus.
Traducere de Smaranda Teodoriu după France24