Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri Brexit: Uniunea Europeană dă un ultimatum Marii Britanii

gove_sefcovic.jpg

Michael Gove (stânga) și Maros Šefčovič
Ministrul Michael Gove (stânga) și vice-președintele Comisiei Europene, Maros Šefčovič, au purtat discuții la Londra
Sursa imaginii: 
https://www.standard.co.uk/

Uniunea Europeană cere Regatului Unit să renunțe la planurile de a schimba acordul privind Brexit "până la sfârșitul lunii. Guvernul britanic a publicat un proiect de lege pentru rescrierea unor părți din acordul de retragere pe care l-a semnat în ianuarie cu UE.

Uniunea a declarat că acest lucru a "afectat grav încrederea” și că nu ar ezita să ia măsuri legale împotriva Regatului Unit, însă ministrul Michael Gove a declarat că Marea Britanie a spus "foarte clar” că nu va retrage proiectul de lege.

Guvernul spune că parlamentul britanic este suveran și poate adopta legi care încalcă obligațiile tratatului internațional al Regatului Unit.

Sursa îngrijorării UE este proiectul de lege privind piața internă propus de prim ministrul Boris Johnson, care a fost publicat miercuri.

Acesta face referire la Protocolul Irlandei de Nord - un element al acordului de retragere menit să împiedice întoarcerea unei frontiere dure între provincia britanică și Republica Irlanda - stat membru UE.

Proiectul de lege nu propune nicio nouă verificare a mărfurilor care se deplasează din Irlanda de Nord în Marea Britanie. Acesta conferă miniștrilor britanici competența de a modifica sau "aplica” regulile referitoare la circulația mărfurilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, în cazul în care Marea Britanie și UE nu vor putea încheia un acord comercial.

Publicarea proiectului de lege a determinat discuții de urgență între ministrul cabinetului Michael Gove și Maros Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene.

Suveranitate parlamentară

După două serii de întâlniri de joi - una cu privire la discuțiile comerciale și cealaltă cu privire la planurile guvernului de a rescrie o parte din tratatul convenit de anul trecut - s-a produs pur și simplu o explozie diplomatică, scrie editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg.

Palatul Parlamentului britanic
Guvernul britanic insistă asupra dreptului suveran al parlamentului de a legifera
Sursa imaginii: 
BBC

UE a emis o declarație extrem de dură în care cere guvernului britanic să retragă planurile controversate de a anula acordul încheiat cu UE anul trecut până la sfârșitul lunii și amenințând să întreprindă acțiuni în justiție dacă acesta nu se conformează.

Uniunea spune în esență că nu există nicio șansă de negocieri comerciale și, prin urmare, nu există nicio șansă de ajunge la o înțelegere, cu excepția cazului în care Marea Britanie se răzgândește, ceea ce este extrem de improbabil la ora actuală..

Vicepreședintele Šefčovič a declarat că, dacă proiectul de lege ar fi adoptat, acesta ar constitui o "încălcare extrem de gravă” a acordului de retragere și a dreptului internațional.

El a cerut guvernului să retragă proiectul de lege "până la sfârșitul lunii”, adăugând că acordul de retragere "conține o serie de mecanisme și căi de atac legale pentru soluționarea încălcărilor obligațiilor juridice cuprinse în text - pe care Uniunea Europeană nu se va da înapoi în a le utiliza ".

În răspunsul său, guvernul britanic a spus că "își va îndeplini obligațiile din tratat cu bună credință”, dar a adăugat că "în circumstanțele dificile și excepționale în care ne aflăm, este important să ne amintim de principiul fundamental al suveranității parlamentare”.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ