Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Silicon Valley din Belarus se prăbușește. Va ajuta Polonia într-un fel?

hi_tech.jpg

Hi-Tech Park Belarus
Image source: 
Facebook / Hi-Tech Park Belarus

* Companiile IT din Belarus se închid și informaticienii se refugiază peste graniță din cauza degradării situației din Belarus, țară considerată drept un Silicon Valley în regiune. Țările vecine îi primesc cu brațele deschise și se întrec în avantaje economice ca să recupereze talentele din Belarus;

* Oamenii de afaceri bulgari nu sunt de acord ca salariul minim să crească de la 1 ianuarie, așa cum a promis guvernul, pentru simplul motiv că economia țării scade cu 7% anul acesta;

* Răpirea unui cățel în Lituania scoate la iveală o situație teribilă privind canisele ilegale din țară;

* Comunitatea LGBTQ+ din Slovenia organizează un marș al mândriei, al treilea de acest gen din țară.

Belarus a fost o sursă principală de inovații informatice în regiune, dar acest potențial este pe cale să fie distrus de regimul Lukașenko” , citim în publicația poloneză www.rp.pl.

„Polonia dorește să creeze condiții pentru informaticienii persecutați. Ministerul Dezvoltării pregătește un plan de ajutor pentru companiile și angajații din sectorul IT (din Belarus, n.r.)  Este vorba de sprijin pentru start-up-urile care își închid birourile din Belarus și pentru programatorii care fug în străinătate. Se pare că societățile inovatoare și oamenii din domeniul IT vor avea o mulțime de facilități după ce vor trece granița (în Polonia, n.r.),” comentează rp.pl.

„Polonia trebuie să acționeze rapid. Lituania, Ucraina și Kazahstan își propun să primească informaticienii talentați care fug de regimul Lukașenko.”

„Celebrul economist bielorus, Jarosław Romańczuk, amintește că exportul de produse și servicii IT din Belarus se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro. Nu pierdem numai acești bani, ci și posibilitatea să ne modernizăm economia cu ajutorul capitalului uman,” adaugă economistul.

 

Companiile bulgărești se opun creșterii salariului minim de la 1 ianuarie 2021

„Guvernul a promis o creștere a salariului minim de la 1 ianuarie 2021. Acesta urmează să urce de la 610 leva (aproximativ 305 euro) la 650 leva (325 euro), ceea ce reprezintă o creștere de 40 leva (20 euro). Totuși, angajatorii nu sunt de acord,” aflăm din www.manager.bg.  

„Argumentele lor se bazează pe criza economică provocată de pandemia de coronavirus și efectele sale: creșterea masivă a șomajului, scăderea vânzărilor, scăderea investițiilor. Acesta este motivul pentru care propun o înghețare a salariului pe salariul minim timp de doi ani.”

„Pentru noi este doar o logică economică. Nu vrem să înghețăm salariile, dimpotrivă, vrem ca salariul minim să fie mai mare. Cu toate acestea, economia bulgară a scăzut cu 10% în al doilea trimestru al anului, conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică. Iar planul de majorare a fost întocmit pe baza previziunilor de creștere de aproximativ 3,4% din PIB pentru anul în curs, în timp ce, potrivit Comisiei Europene, dimpotrivă, nu vom avea o creștere, ci o scădere de aproape 7%. În ceea ce privește 2021, nu ne așteptăm la o recuperare completă, probabil că vom reveni la nivelul anilor 2018 - 2017. Abia în 2022 vom putea să atingem nivelul anului 2019 și poată să mai urcăm puțin,” a explicat la Nova TV, președintele Asociației Capitalului Industrial, Vassil Vlev.

 

Marșul mândriei din Slovenia: Existăm. Și rămânem. Viața noastră este aici!

Iată mesajul pe care îl trimite cumunitatea LGBTIQ +  din Slovenia, care organizează mâine, 12 septembrie, primul Marș al Mândriei din regiunea din nord a țării, Carintia, citim în www.mladina.si. Evenimentul are loc în orașul Slovenj Gradec.

„Carinthian Pride March ne reamintește că este timpul ca oamenii din comunitatea LGBTIQ + a Carintiei să se simtă în siguranță, acceptați și bine. După Ljubljana și Maribor, Slovenj Gradec va fi al treilea loc din Slovenia care organizează Marșul Mândriei.”

Evenimentul este organizat de Institutul Koroška Pride - centru pentru dezvoltarea egalității, prima organizație din Carintia pentru protecția, dezvoltarea și autonomia comunității LGBTIQ +.

„Pe 26 septembrie, la Ljubljana, va avea loc cel de-al 20-lea Pride. Deși luna Mândriei a fost programată pentru iunie, ca în fiecare an, a trebuit să fie amânată (din cauza pandemiei de coronavirus, n.r.)”

 

Imagini teribile din canise ilegale înconjoară Lituania

De o săptămână încoace, apărătorii drepturilor animalelor din Lituania fac publice imagini cu animale înspăimântate, în cuști mici și spații insalubre, fără apă și mâncare, descoperite în mai multe canise, comentează www.lrt.lt.

„Totul a început joi, 3 septembrie, când un câine din rasa West Scottish Terrier pe nume Sniegius a dispărut în orașul Kretinga. Proprietarii și prietenii acestora au căutat câinele și au auzit lătrături aproape de locul în care animalul dispăruse.” Sniegius era închis într-o cușcă, într-un depozit, alături de alți 18 câini, într-o mizerie de nedescris. Autoritățile au organizat o acțiune de salvare a animalelor ținute în aceste condiții pentru reproducere.

„Reproducere și trafic ilegal - toate țările din Uniunea Europeană  se confruntă cu această problemă. Noi avem o experiență amară la granița cu țări terțe - Belarus, Federația Rusă, regiunea Kaliningrad și Ucraina,” a declarat G. Blekaitis, responsabil al Nuaras, serviciul lituanian pentru protecția animalelor.

 

Grădină și seră pentru reintegrarea în societate a grupurilor marginalizate din Rijeka

Un centru social din Rijeka, al treilea cel mai mare oraș din Croația, construiește o grădină și o seră ca parte a unui program de reabilitare a celor care vin la centru, aflam din www.novilist.hr.

În primii doi ani, proiectul va fi finanțat din fonduri europene. Proiectul îi va ajuta „pe cei care trăiesc într-o mare sărăcie, șomaj, persoane fără adăpost, cei exluși din societate.”

„Proiectul își propune, de asemenea, să îmbunătățească abilitățile șomerilor, membrilor grupurilor marginalizate, ajutându-i, în același timp, pe cei care lucrează cu șomerii, să-și îmbunățească serviciile legate de accesul pe piața muncii și incluziunea socială.”

Persoanele care vin la centrul de zi al adăpostului vor fi implicate de la început în proiect, prima etapă fiind curățarea și amenajarea terenului.

 

Câte peșteri sunt în Slovacia?

Aceasta este întrebarea la care vrea să răspundă revista Krásy Slovenska. Slovacia este țara pe teritoriul căreia se ridică cea mai mare parte a lanțului de munți Tatra, 600 de kilometri din 750 de kilometri, motiv pentru care Slovacia abundă în peșteri.

La începutul lunii februarie, erau așadar înregistrate 7.495 de peșteri și grote, cu galerii care măsoare 499 de kilometri de galerii. Dar acestea sunt doar cele întregistrate, scrie revista. Speologii descoperă mereu noi peșteri pe care le inventariază. Ajutorul cel mai de preț al acestora este reprezentat de păstorii din munți.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Europa Centrală și Orientală:

Elena Yordanova, Bulgaria

Kristina Perik, Croația

Akvilė Kaucikaite, Lituania

Artur Luksza, Polonia

Terezia Balcova, Slovacia

Eva Skok, Slovenia

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Revista presei din Europa Centrală și Orientală