
Politică
Negocieri Brexit: De ce este Irlanda de Nord principalul obstacol?
frontiera_irlanda.jpg

Care este statutul Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit?
Irlanda de Nord sau Ulster este o provincie autonomă în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, situată în partea de nord-est a insulei Irlanda. Are propria Adunare Legislativă și propriul executiv. Provincia are o suprafață de 14130 km pătrați și o populație de 1,8 milioane de locuitori.
Când a luat ființă Irlanda de Nord ca provincie britanică?
În 1921, după un război civil de cinci ani, în urma partiției insulei Irlanda, nord-estul cu o majoritate de circa 80% protestanți rămânând în cadrul Regatului Unit, în timp ce sudul, covârșitor catolic a devenit Irish Free State, apoi Republica Irlanda, stat independent.
Care a fost istoria Irlandei de Nord în ultimul secol?
Protestanții au ocupat poziția dominantă în structurile puterii, dar pe măsura creșterii ponderii populației catolice tensiunile sociale s-au agravat, iar în 1969 a izbucnit un conflict violent practic un război civil, cu armata britanică pe de o parte și paramilitarii din Armata Republicană Irlandeză (IRA), care a dus o campanie sângeroasă în vederea reunificării provinciei cu Republica Irlanda, de cealaltă parte, conflict care până în 1998 a făcut peste 3500 de morți. În 1998, prin Acordul din Vinerea Mare s-a pus capăt conflictului și de atunci provincia a guvernată prin consensul reprezentanților politici ai celor două comunități, protestantă și catolică.
Care a fost atitudinea în Irlanda de Nord față de Brexit?
La referendumul din 23 iunie 2016 electoratul din provincie a votat cu 55% la 45% pentru rămânerea în Uniunea Europeană, față de 52% la 48% în favoarea Brexit pe ansamblul Regatului Unit.
De ce este Irlanda de Nord o problemă în negocierile din Marea Britanie și UE?
Frontiera dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord este singura pe uscat între Regatul Unit și UE, iar la ora actuală mărfurile și persoanele tranzitează liber această frontieră. În absența unui acord comercial, această frontieră ar deveni una “dură”, cu control vamal de ambele părți. Marea Britanie a semnat acordul cu UE înaintea ieșirii din Uniune pe 31 ianuarie 2020 care implică un control vamal al mărfurilor care intră din Irlanda de Nord în insula Marea Britanie.
De unde provin neînțelegerile actuale între UK și UE legate de Irlanda de Nord?
Guvernul britanic a publicat miercuri un proiect de lege prin care anulează prevederile privind controlul vamal și include Irlanda de Nord în piața unică a Regatului Unit, nu a UE. Uniunea acuză UK de nerespectarea acordului și amenință cu acțiune în justiție. Din punctul de vedere al UE adoptarea proiectului de lege de către Parlamentul britanic ar pune în pericol integritatea pieței unice europene.
Ce se întâmplă dacă guvernul britanic nu-și retrage proiectul de lege?
UE a amenințat că dacă Marea Britanie perseverează în menținerea proiectului, atunci va urma o acțiune în justiția internațională, iar prestigiul statului britanic va fi afectat. E foarte probabil că negocierile privind un acord comercial UK – UE se vor prăbuși și de la 1 ianuarie 2021 relațiile dintre cele două părți vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului, iar incertitudinea provocată de această situație riscă să afecteze milioane de cetățeni, în primul rând pe locuitorii insulei Irlanda, fie că sunt cetățeni ai Republicii Irlanda, fie ai Irlandei de Nord.