Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri Brexit: Doi foști prim miniștri cer respingerea unui No Deal

major_blair.jpg

John Major (stânga) și Tony Blair
John Major (stânga) și Tony Blair sunt foști prim miniștri ai Regatului Unit și oponenți ai unui Brexit dur
Sursa imaginii: 
Sky News

John Major și Tony Blair, foști prim miniștri britanici, au cerut respingerea în parlament a proiectului de lege care anulează acordul Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Proiectul se referă la Irlanda de Nord ca parte a pieței interne britanice și a stârnit furia UE.

Într-un articol publicat în Sunday Times, Major (lider al Partidului Conservator și premier 1990 - 1997) și Blair (lider al Partidului Laburist 1994 - 2007 și premier 1997 - 2007) califică proiectul de lege înaintat de actualul prim ministru și lider Conservator Boris Johnson drept "rușinos".

"Săptămâna trecută, cu promisiunea unui acord comercial cuprinzător cu UE dispărută de mult și cu negocierile privind Brexit în derută, guvernul a publicat un proiect de lege despre care recunoaște în mod deschis că reprezintă o încălcare a tratatului respectiv.

Acest proiect de lege contravine tratatului ratificat de Marea Britanie și anulează legea adoptată de parlament pe baza faptului că acordul asupra Irlandei de Nord - așa cum a ajuns la prim ministrul însuși - conținea, în orice caz, ambiguități 'neprevăzute'. ", scriu cei doi foști rivali politici în duminicalul londonez. 

Proiectul de lege anulează prevederile din tratatul semnat și ratificat la începutul acestui an, înaintea ieșirii Marii Britanii din UE pe 31 ianuarie, care prevedea controalele vamale în insula Marea Britanie la mărfurile provenite din provincia britanică Irlanda de Nord. 

UE a dat un ultimatum Marii Britanii să retragă proiectul până la sfârșitul lunii, avertizând că în caz contrar va recurge la justiția internațională.

Irlanda de Nord are singura frontieră pe uscat cu un stat UE, Republica Irlanda, și la ora actuală mărfurile și persoanele trec liber această frontieră până la sfârșitul anului.

Acordul din Vinerea Mare

Premierul Johnson susține că UE vrea să "spargă" Regatul Unit, impunând o frontieră vamală în Marea Irlandei, între Irlanda de Nord și insula Marea Britanie, ambele componente ale UK care are o piață internă unică.

Boris Johnson
Premierul Boris Johnson susține că UE amenință integritatea Regatului Unit
Sursa imaginii: 
Sky News

UE susține că proiectul de lege britanic ar amenința integritatea pieței unice europene și acordul de pace din Vinerea Mare care a pus capăt în 1998 unui conflict civil sângeros de 30 de ani în Irlanda de Nord.  

"Guvernul încearcă să facă acest lucru prin pretenția extraordinară că încălcarea dreptului internațional este necesară pentru 'salvarea acordului de Vinerea Mare' care ne-a dat pace în Irlanda de Nord de mai bine de două decenii și a schimbat complet relația dintre Marea Britanie și cel mai apropiat vecin al său , Republica Irlanda.

Nu suntem de acord. Acțiunea guvernului nu protejează acordul de Vinerea Mare - îl pune în pericol."

Când am călătorit împreună în Irlanda de Nord în timpul campaniei referendumului din 2016, am avertizat că frontiera deschisă dintre nordul și sudul Irlandei - un element atât de vital al procesului de pace și acordului din Vinerea Mare - era incompatibilă cu părăsirea de către Regatul Unit a piaței unice europene.

Am avertizat că ne vom confrunta cu o alegere, fie să abandonăm frontiera deschisă, fie să păstrăm Irlanda de Nord cel puțin în interiorul pieței unice europene. Am avertizat că, dacă Marea Britanie părăsește piața unică și Irlanda de Nord rămâne, atunci s-ar crea un grad de separare între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.", scriu Blair și Major în articol. 

Obligații internaționale încălcate

Nu numai oponenți ai Brexit din trecut și ai unui Brexit dur acum, precum Blair și Major, critică sever proiectul de lege al guvernului, ci și eurosceptici de frunte, precum Lordul Howard, fost ministru de frunte și lider al Partidului Conservator între 2003 și 2005.

Lordul Howard
Fostul lider al Partidului Conservator, Lordul Howard, a criticat sever proiectul de lege al premierului Johnson
Sursa imaginii: 
AFP/Getty

"Cum putem reproșa Rusiei sau Chinei sau Iranului atunci când comportamentul lor cade sub standardele acceptate la nivel internațional, când noi nesocotim obligațiile noastre din tratat?” a declarat Lordul Howard. 

Săptămâna trecută premierul Johnson a avut o video-conferință cu majoritatea deputaților Conservatori, cerându-le să sprijine proiectul în Camera Comunelor unde partidul de guvernământ are o majoritate confortabilă de 80.

Perspectiva încălcării obligațiilor internaționale de către Marea Britanie a alarmat însă numeroși deputați Conservatori, iar premierul Johnson se confruntă acum cu o rebeliune în propriul partid care pune la îndoială adoptarea proiectului. 

"Dacă parlamentul adoptă acest proiect de lege, Regatul Unit va fi obligat să ajungă în fața Curții Europene de Justiție care, în temeiul protocolului Irlandei de Nord, își păstrează competența asupra normelor UE. Ce se întâmplă dacă Marea Britanie pierde? Sfidăm decizia? Ce valoare va avea atunci cuvântul nostru pe plan internațional? S-a gândit ceva la toate acestea?", întreabă Major și Blair în articolul lor din Sunday Times.

"Iar dacă guvernul însuși nu va respecta statul de drept, atunci Înalta Curte a Parlamentului ar trebui să-l oblige să facă acest lucru.", încheie cei doi foști prim miniștri britanici. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra Petru CLEJ