Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele din Belarus continuă și devin tot mai violente - 250 de manifestanți arestați

minsk_belarus_proteste.jpg

Tribunalul București a respins cererea DIICTOT de redeschidere a Dosarului 10 August. Decizia este definitivă.
Tribunalul București a respins cererea DIICTOT de redeschidere a Dosarului 10 August. Decizia este definitivă.
Sursa imaginii: 
france24.fr

Autoritățile au folosit sârmă ghimpată pentru a închide o piață centrală din Minsk și au reținut mai multe persoane care se alăturau unui nou protest, pentru a contesta realegerea considerată frauduloasă a președintelui Alexandr Lukașenko.

 

În jur de 100.000 de oameni au protestat la Minsk, susține Reuters, iar Poliția din Belarus a declarat că a arestat aproximativ 250 dintre ei, în timpul manifestației săptămânale a opoziției, în capitala Minsk.

”Circa 250 de persoane au fost arestate în diferite zone ale capitalei pentru ”folosirea steagurilor și a altor simboluri” ale opoziției și ”pancarte cu mesaje jignitoare”, a spus ministerul de Interne, într-un comunicat oficial.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Olga Tchemodanova a precizat pentru AFP că reținerile au continuat în cursul serii, cand, potrivit organizației pentru drepturile omului - Viasna, mai multe zeci de persoane au ajuns în dubele polițiștilor.

Proteste au loc atât în Minsk, cât și în alte 17 orașe din țată, printre care și Brest.

Potrivit Nexta, oamenii s-au îndreptat spre Piața Independenței, unde se află sediul guvernului și locuința președintelui Lukașenko, în ciuda faptului că metroul a fost închis, iar poliția a stat la capătul fiecărei străzi care duce spre centru.

Amintim, sâmbătă, aproximativ 5.000 de oameni - majoritatea femei, au mărșăluit prin Minsk, pentru a cere eliberarea uneia dintre liderele opoziției.

Până în prezent, circa 114 persoane au fost reținuti în toată țara, doar în seara de sâmbătă, iar dintre acestea, aproape 100 au fost doar în capitală, potrivit Ministerului de Interne.

După ce Piața Octombrie a fost înconjurată cu sârmă ghimpată, militarii au scos persoane la întâmplare din mulțime și le-au bătut cu bastoanele.