Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raed Arafat: Alegătorii sunt sfătuiți să-și aducă pix de acasă și să-și dezinfecteze mâinile la vot

raed-arafat.jpg

Raed Arafat

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca, în campania electorală pentru alegerile locale, să fie permise demonstraţiile cu maximum 100 de persoane în spaţii deschise iar alegătorii să îşi introducă singuri cartea de identitate în sistemul informatic în secțiile de votare, a anunţat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

După ședința de Guvern de astăzi, doctorul Raed Arafat a declarat că regulile care vor fi aplcate la nivelul secţiilor de vot vor fi stabilite prin ordin de ministru:

"La şedinţa CNSU, prin Hotărârea 45 din 2020, a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile. Totodată, au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte şi anume: campania electorală, ziua votului, partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. Deci s-a adăugat cuvântul demonstraţii, deci nu numai mitinguri electorale, se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor care sunt stabilite pentru mitingurile electorale. Asta înseamnă 100 de persoane, respectând toate regulile care sunt impuse prin ordinul ministrului Sănătăţii şi ministerelor de resort, care sunt ordine comune. De subliniat că pe partea campaniei continuă regulile care în mare parte sunt cunoscute: numărul maxim rămâne la fel - 50 persoane în interior, 100 în exterior, portul măştii, triajul observaţional, dezinfecţia spaţiilor în care se derulează activităţile de zi, deci aspectele de igienă obligatorii care sunt stabilite prin ordin", a precizat Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a mai precizat că oficialii prezenți în secțiile de vot nu vor avea voie sț atingă actul de identitate al votanților:

"La nivelul secţiilor de vot regulile urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, bineînţeles, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu avizul Autorităţii naţionale electorale - regulile care privesc accesul, aspectele care privesc modul în care se va desfăşura votul. Dau două, trei exemple: obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrare în secţia de vot şi la ieşire din secţia de vot. Cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic. Bineînţeles, va fi instruit cum să o facă. Doar la cei care au buletine vechi din hârtie, operatorul procesează buletinul cu dezinfectarea mâinilor înainte şi după ce manipulează buletinul", a explicat Raed Arafat, adăugând că alegătorii ar putea să aducă de acasă și pixul cu care va semna la secția de vot, ca p măsură de protecție suplimentară.

În fine, medicul Arafat a mai anunțat că, tot în prelungirea stării de alertă, piscinele din interior rămân închise, urmând să fie făcută o nouă evaluare peste două săptămâni.

În schimb, vor fi permise din nou sporturile de contact, acestea fiind scoase din lista sporturilor care sunt limitate, deci vor putea fi organizate gale de box, judo sau kick-boxing, evident, cu respectarea normelor de protecție contra răspândirii Covid-19.