Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Cinci foști prim miniștri îl critică pe premierul Boris Johnson

fosti_prim_ministri_in_viata.jpg

Prim ministrul Boris Johnson și cei cinci predecesori ai săi
Toți predecesorii lui premierului Boris Johnson l-au criticat pentru mod în care negociază acordul Brexit cu UE
Sursa imaginii: 
PA

David Cameron a devenit al cincilea fost prim-ministru britanic care critică un nou proiect de lege care încearcă să anuleze acordul Brexit cu UE. Proiectul de lege privind piața internă va fi prezentat deputaților luni seară, guvernul numindu-l "poliță de asigurare”.

Cameron (premier 2010 - 2016) a spus că are "nelămuriri” și că încălcarea unui tratat internațional ar trebui să fie "ultima soluție”. Foștii premieri Conservatori Theresa May (premier 2016 - 2109) și Sir John Major (1990 - 1997), precum și Laburistii Tony Blair (1997 - 2007) și Gordon Brown (2007 - 2010) au condamnat planul - toți predecesorii în viață ai actualului prim ministru Conservator Boris Johnson.

El a reamintit comentariile făcute duminică de ministrul Justiției, Robert Buckland, care a declarat că proiectul de lege intră în aplicare doar în cazul în care Marea Britanie și UE nu convin asupra unui acord comercial post-Brexit, după 1 ianuarie 2021.

Se așteaptă ca guvernul să câștige un vot în Camera Comunelor la prima lectură proiectului de lege - care ar trebui să aibă loc în jurul orei 22:00 (00:00 în România) - dar se așteaptă, de asemenea, ca premierul Johnson să se confrunte cu mai multe dificultăți în etapele ulterioare, în special când legislația va fi trimisă spre dezbatere în Camera Lorzilor.

Fostul avocat al guvernului, deputatul Conservator Geoffrey Cox, a declarat că va vota împotriva proiectului, acuzându-l pe premierul Johnson că a adus daune excesive reputației internaționale a Marii Britanii.

Marea Britanie a părăsit UE la 31 ianuarie, după ce a negociat, semnat și ratificat acordul de retragere cu Uniunea. Cele două părți se află acum în ultimele săptămâni ale negocierilor pentru un acord comercial post-Brexit înainte ca perioada de tranziție să se încheie la 31 decembrie - cu discuții informale care au loc la Bruxelles săptămâna aceasta.

Irlanda de Nord

O parte esențială a acordului de retragere - care este acum tratat internațional - a fost Protocolul Irlandei de Nord, conceput pentru a preveni revenirea unei frontiere dure în insula Irlanda.

Frontiera Republica Irlanda - Irlanda de Nord
Frontiera dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda este singura internă dintre UK și UE
Sursa imaginii: 
Sky News

Proiectul de lege privind piața internă propus de guvern ar anula acea parte a acordului în ceea ce privește mărfurile și ar permite Regatului Unit să modifice sau să reinterpreteze regulile "ajutorului de stat” privind subvențiile pentru firmele din Irlanda de Nord, în cazul în care cele două părți nu convin asupra unui viitor acord comercial.

Cameron - care a convocat referendumul UE când era prim-ministru - a spus că are "nelămuriri cu privire la ceea ce se propune”.

"Adoptarea unei legi de Parlament și apoi încălcarea unei obligații din tratatul internațional este ultimul lucru pe care ar trebui să-l luăm în calcul. Ar trebui să fie ultima soluție, cea finală”. a declarat fostul premier.

Comentariile sale urmează unor critici severe din partea celorlalți patru foști prim-miniștri în viață ai Regatului Unit.
May, care încă mai este deputată în Camera Comunelor, a declarat că încălcarea dreptului internațional ar dăuna "încrederii” în Regatul Unit, în timp ce Gordon Brown a spus că ar fi echivalent cu "auto-mutilarea” pentru țară.

Major și Blair - care au fost amândoi în funcții în perioadele cheie ale procesului de pace din Irlanda de Nord - au scris un articol comun în Sunday Times, acuzându-l pe Johnson că "face de rușine” Marea Britanie și îi îndeamnă pe parlamentari să respingă încercarea "rușinoasă” de a anuala părți din acordul de retragere.